Министарство одбране Републике Србије
 
26.12.2019.

Министар Вулин: Можете мене да срушите али никада више нећете наћи никог ко ће потписати да Република Српска није наш приоритет




"Зашто кад Срби кажу да ће бринути о Србима, где год они да живе, и у Републици Српској, као интегралном делу Босне и Херцеговине - зашто је то агресија и зашто је то мешање у унутрашње послове, напад на интегритет било које земље или народа?", упитао је министар одбране Александар Вулин пред посланицима Народне скупштине одговарајући на нападе из Сарајева на стратегије одбране и националне безбедности које кажу да ће Србија бринути о Србима где год да они живе.

- Није и не може бити! Србија има право и обавезу да брине о Србима, без обзира где они живе. Да помогне, да отвори фабрику у Дрвару, без обзира што је Дрвар Федерација. Јер тамо живе Срби. Зашто да им не помогнемо? Како да им не помогнемо – поновио је питање министар одбране и додао да „изгледа да кад год Срби проговоре, то се доживи као претња“, али да ће Србија говорити и говори. „Србија је усправна и усправиће се“.

- Могу да нам прете чиме хоће. Ми смо слушали од Комшића да ће довести НАТО пакт на нашу границу. Прво, не знам у чије име говори, друго, не разумем како може да доведе или одведе било кога, када у Босни и Херцеговини о томе одлучују три народа и два ентитета. Али нам, свеједно, прети. Као да ми треба да се плашимо НАТО пакта. Зашто да се плашимо НАТО пакта? Јесмо ли ми у неком сукобу? Јесмо ли ми урадили нешто да изазовемо било кога, па и НАТО пакт? Зашто нам се прети?  Некад су нам претили царским ордијама, а сада нам прете НАТО пактом – рекао је Вулин и питао у чије име Комшић говори.

- Ја са овог места питам господу у НАТО пакту, јесу ли консултовани поводом овога, сматрају ли они да треба Србији запретити? Сматрају ли да треба да праве некакву границу између Срба и Срба и ко је разговарао са њима о томе? Или он говори само у своје име. Ја никад нисам чуо да је ово став НАТО пакта, рекао је миистар одбране.

Министар Вулин се запитао „ко још верује у добре намере према Србији од стране представника бошњачких чланова Председништва Џаферовића и Комшића.

- Чиме су то показали да им је стало до Србије или до мира у региону? Тиме што до сада нису урадили ни једну једину ствар којом би нам макар помогли да сазнамо ко је покушао да убије Александра Вучића у Сребреници? Или тиме што је Жељко Комшић, без било каквог упоришта у политици, закону, уставу, или било чему, рекао да он признаје Косово као независну државу, и да је то за њега фактичка ствар? То ваљда довољно говори о њиховим намерама и шта мисле о Србији и српском народу – рекао је министар Вулин.

Он је подсетио да Србија, тада Савезна Република Југославија, приликом потписивања Дејтонског споразума није била „никакав сведок“.

- Није она кумовала, није била на свадби. Она је гарантовала, она је потписала Дејтонски споразум, а кад потпишете нешто, ви онда гарантујете за вредност свог потписа и да ћете чувати и спроводити оно што сте потписали. Експлицитно се каже - сведоци Дејтонског споразума су владе Сједињених Америчких Држава, Немачке, Француске, Велике Британије, Руске Федерације и, у име Европске уније Фелипе Гонзалес. Дакле, они су сведоци а Србија, односно, тада, Савезна Република Југославија, а Србија као њен правни наследник, и Хрватска су земље потписнице Дејтонског споразума – изјавио је министар одбране и додао да Србија гарантује за спровођење Дејтонског споразума, па самим тим и за његово чување и његово очување.

­ - Ако је то проблем што Србија чува свој потпис, да чува Дејтонски споразум, а самим тим да чува и Устав и устројство Босне и Херцеговине, онда се питам а шта хоћете да промените? Шта је проблем и шта је спорно? Шта то Србија спречава што вама толико смета – упитао је министар Вулин и потврдио да укидање Републике Српске, „јасно речено“ не долази у обзир.

- Не само укидање Републике Српске, него мењање устројства Босне и Херцеговине, која је састављена из два ентитета и три равноправна народа. Шта друго Србија треба или може да уради у том случају? Да мирно посматра како се разграђује Дејтонски споразум, за који је она гарантовала или да се прави да не види ако неко покуша да укине Републику Српску? Каже Жељко Комшић да не припада Република Српска само Србима. Тако је, али ентитет мора бити сачуван такав какав јесте, за све оне који живе у Републици Српској – рекао је министар Александар Вулин и упитао шта ту може бити спорно.

- Када из Хрватске дођу интересовања за положај Хрватске националне мањине, ми не кажемо да је то удар и напад на Србију, ми кажемо да је то разумно питање и легитимно право свакога да пита како живе људи. Може ли им се шта помоћи, треба ли им пут, музичка школа, требају ли им уџбеници? Када нам дође питање из Босне и Херцеговине, какав је положај бошњачког народа у нашој земљи - да ли ико то доживи као напад на Србе и Србију, на наш уставни поредак, владавину права и законитост? Напротив – рекао је министар одбране -  ми кажемо дођите, уверите се. Помозите, отворите неку школу, финансирајте неки вртић, дајте новац за неки пут или отворите фабрику. Никад у томе не видимо непријатељство!

Додао је да могу да нам прете чиме год хоће, позиција Србије, политика Србије и усправљање Србије показује да ће бринути о својим сународницима, ма где они живе.

- То се неће променити. Можете ви мене да срушите данас, може Српска напредна странка, као највећа партија наше коалиције, да ми откаже поверење и да каже да неће да гласа ни за мене ни за ову стратегију, може да каже мој Покрет социјалиста да неће да ме подржи и може српски народ да каже да неће више да слуша, слушају већ седам година сваки дан нападе на мене и мржњу коју проливају управо ови и овакви људи на мене - па да кажу нађите неког другог човека. А можете да покушате да натерате, али није баш човек који реагује на притиске, и Александра Вучића да ме се одрекне и да прекине нашу коалициону сарадњу - али никада више нећете моћи да нађете министра одбране који ће потписати Стратегију одбране националне безбедности, у којој Срби и њихова заштита нису приоритет. И у којој Република Српска више није наш приоритет. Праг је пређен, врата су отворена, Срби више никада неће престати да брину о Републици Српској и Србима где год они да живе – нагласио је министар Вулин и поновио да се више никада неће поновити ни Олуја, ни Јасеновац, нити мартовски погром, и да на његовом месту може да буде било ко други, али да се ова политика више никада неће променити.