Министарство одбране Републике Србије
 
23.12.2019.

Нови хангар за нове летелице српског ратног ваздухопловства



Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишли су данас нови хангар за смештај ваздухоплова и акумулаторску станицу на аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу. У новом хангару биће смештени хеликоптери Х145М и Ми-35 који су недавно испоручени српском ратном ваздухопловству. 

Командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Душко Жарковић истакао је да је 2019. година веома значајна за Ратно ваздухопловство и противваздухопловну одбрану.
 
- Значајна је са становишта Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, али и са становишта опремања, јер смо у 2019. години опремили Ратно ваздухопловство вишенаменским хеликоптерима Х-145М, Ми-17 и борбеним хеликоптерима Ми-35, али година је значајна и за објекте инфраструктуре. Данас смо обишли нову зграду, нови хангар с акумулаторском станицом који у потпуности обезбеђује услове за смештај технике коју смо набавили и за одржавање хеликоптера. Важно је истаћи да је паралелно с изградњом хангара ишло и његово опремање. Задовољство је свих људи у 119. мешовитој хеликоптерској ескадрили, али и у 161. батаљону за обезбеђење аеродрома, јер су после 20 година напокон добили савремени објекат који може да им обезбеди услове за смештај, одржавање и рад на средствима, поручио је генерал Жарковић.
 
Како је истакао командант 161. батаљона за обезбеђење аеродрома мајор Немања Пантелић, до 1999. године на нишком аеродрому постојало је седам хангара, а у марту 1999. године свих седам хангара је уништено.
 
- После 20 година, дочекали смо да се направи један овакав објекат, који ће да служи за одржавање и смештај новонабављене технике, као и технике која је коришћена у ранијем периоду - рекао је мајор Пантелић, додајући да ће људи који раде на одржавању новонабављене технике, као и технике која је коришћена у претходном периоду, сада бити мотивисанији, зато што су како је истакао, у претходних 20 година радили на отвореном, по снегу, киши и леду, а ово ће им бити додатни мотив у предстојећем раду.

Говорећи о предностима новог хангара, командант 119. мешовите хеликоптерске екадриле мајор Иван Бецић истакао је да осим одржавања он служи и за смештај нове технике која је софистицирана и захтева да се чува у затвореном простору.
 
Командир чете за вазухопловно-техничко и техничко обезбеђење капетан Иван Алексић рекао је да је хангар намењен за смештај и одржавање ваздухоплова у првом и другом нивоу одржавања. Према његовим речима хангар је рађен према највећим светским стандардима, што омогућава одржавање хеликоптера на много лакши начин.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.12.2019
mp4 (99,13 MB)
Изјава генерал-мајора Душка Жарковића
23.12.2019
mp4 (58,51 MB)
Изјава мајора Немање Пантелића
23.12.2019
mp4 (30,15 MB)
Изјава капетана Ивана Алексића
23.12.2019
mp4 (108,26 MB)
Обилазак хангара