Министарство одбране Републике Србије
 
24.12.2019.

Билатералне одбрамбене консултације министарстава одбране Србије и Белорусије




Вршилац дужности помоћника министра за политику одбране мр Милан Ранковић састао се са начелником Департмана за међународну војну сарадњу Министарства одбране Републике Белорусије и помоћником министра за међународну војну сарадњу генерал-мајором Олегом Воиновим.

Саговорници су разговарали о безбедносној ситуацији у регионима две земље, као и о актуелним изазовима и претњама на глобалном плану.

Помоћник министра Ранковић оценио је сарадњу у области одбране Републике Србије и Републике Белорусије развијеном и разноврсном и додао да су број и садржај активности најбољи показатељ квалитетног и квантитативног напретка билатералне сарадње.

Чести сусрети два министра одбране, истакао је Ранковић, потврдили су заједничко опредељење за даље унапређење сарадње, а договорена је и званична посета министра одбране Србије Белорусији, током обележавања 102. годишњице оснивања Оружаних снага Белорусије.

Генерал Воинов истакао је да се одлична сарадња припадника две војске најбоље види током извођења вежби на терену и истакао да ће 2020. године, осим већ традиционалне вежбе „Словенско братство“ и такмичења у дисциплинама на Међународним војним играма, бити одржана и прва билатерална вежба две војске „Заједнички удар“.

Посета је била и прилика да Србија и Белорусија потпишу План билатералне војне сарадње за 2020. годину који омогућава даљи развој сарадње у областима од обостраног интереса.
photoФОТОГАЛЕРИЈА