Министарство одбране Републике Србије
 
21.12.2019.

Министар Вулин: Испуњено наређење врховног команданта, 63. падобранска и 72. за специјалне операције поново бригаде



- Данас испуњавамо наређење врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, да најбољи и буду најбољи, али да буду сачувани и опремљени, наоружани и сигурни у себе. Такође, да најбољи морају имати прилику да чувају свој народ, али и да се усавршавају, обучавају и напредују до највиших чинова у јединицама које су сами одабрали, али које су и њих одабрале – рекао је министар Александар Вулин на данашњој свечаности у панчевачкој касарни „Растко Немањић“, одржаној поводом саопштавања одлуке министра одбране о организацијским променама у Специјалној бригади и формирању 63. падобранске бригаде и 72. бригаде за специјалне операције. Подсетио је да је порука врховног команданта да Војска Србије, што буде била јача и силнија, то ће и мир бити дуготрајнији и сигурнији. 
 
- Данас исправљамо неправду према онима који су гинули, али и према онима које су ти хероји сачували, као и према припадницима који су носили славна имена наших бригада -  јер није на херојским бригадама да постану мање, да се забораве и нестану,  већ да се усправе, ојачају и да покажу да су вредне оних што су били пре њих. И не враћам ја вама данас част, јер је нисте изгубили сударајући се са великим и највећима, нити храброст, јер вам никада није мањкала, али вам не враћам ни име, јер сте га сачували и отели, упркос онима који су хтели да вас умање и забораве – рекао је министар Вулин.
  
Обраћајући се припадницима бригада, чији ће процес формирања бити довршен у наредном периоду, министар одбране је истакао да – где год је било тешко и српски народ је крварио и тражио помоћ, они који су корачали под херојским именима две елитне српске једнице, били су ту.
 
- Кад год је српском народу претила опасност од злочина и уништења, они који су носили ваша славна имена били су са њима. Само би незахвалан народ и само би неслободна војска, којом командују странци, одлучила да изгуби имена славне 72. и славне 63. бригаде и да их баци у прошлост, сакрије их, умањи и заборави.
 
Министар Вулин је поручио да ће над њима бити само Србија, због које постоје, живе и због које су тако изузетни.
 
- Прошла су времена неслободе, у којима смо се стидели оних који су нас бранили, и у којима су други одлучивали уместо нас. Још једном смо изборили слободу, а свако ко је пријатељ нашег народа биће поносан и срећан што су се вратиле две славне, најхрабрије победничке ратне бригаде. А они који не мисле добро српском народу и нашој држави, мораће још једном да размисле ако икада више буду помислили да треба да угрозе  наш народ и нашу земљу – рекао је министар одбране Алексадар Вулин.
 
Генерал Милан Мојсиловић нагласио је да му је посебно драго што као начелник Генералштаба има ту част да честита почетак формирања 63. падобранске бригаде и 72. бригаде за специјалне операције.
 
 - Специјална бригада се, пратећи савремене безбедносне изазове, ризике и претње, мења и реформише да би у складу са најбољим светским стандардима, специјалне јединице Војске Србије могле ефикасно одговорити безбедносним изазовима и испунити своју основну улогу. Одлука о формирању 63. падобранске бригаде и 72. бригаде за специјалне операције од садашње Специјалне бригаде донета је како би се повећала брзина реаговања, поједноставио ланац командовања и с успехом одговорило и супротставило савременим изазовима, ризицима и претњама који су условили потребу да се свестрано и аналитички размотре место, улога и задаци специјалних јединица у времену испред нас, рекао је начелник Генералштаба и додао да се у Војску Србије враћају јединице са славном ратничком традицијом чиме ће бити „исправљена историјска неправда“ када су те јединице биле укинуте.
 
Генерал Мојсиловић поручио је и да су председник Републике и врховни командант Војске Србије и министар одбране током претходног периода посебно посветили пажњу опремању Специјалне бригаде најсавременијим наоружањем и војном опремом и да ће се то наставити и у наредном периоду.
 
Командант Специјалне бригаде, бригадни генерал Мирослав Талијан, истакао је да се данас стварају два тела, са једном душом.
 
- Младост, али и искуство, знање, храброст, дисциплина и доказани патриотизам наших припадника, допринеће да 72. бригада за специјалне операције и 63. падобранска бригада буду високо професионалне, борбено ефикасне и посвећене у извршавању својих задатака, а наше војно и државно руководство очекује да останемо достојни имена ових херојских и ратних јединица – рекао је генерал Талијан и поручио министру одбране и начелнику Генералштаба да буду уверени да су припадици тих елитних јединица свесни да су одабрани, да се од њих очекује пуно, али и да је част бити део тог строја и да ће учинити све како би испунили све задатке у одбрани Србије.
 
Свечаности у касарни "Растко Немањић" присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Илија Тодоров, начелник Управе за људске ресурсе бригадни генерал Саво Иришкић, начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове бригадни генерал Мирољуб Чупић и начелник Управе Војне полиције бригадни генерал Рајко Миловановић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.12.2019
mp4 (316,89 MB)
Обраћање министра Вулина
21.12.2019
mp4 (111,34 MB)
Обраћање генерала Мојсиловића
21.12.2019
mp4 (51,73 MB)
Обраћање бригадног генерала Талијана
21.12.2019
mp4 (111,79 MB)
Свечаност