Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.12.2019.

Ministar Vulin: Ispunjeno naređenje vrhovnog komandanta, 63. padobranska i 72. za specijalne operacije ponovo brigade- Danas ispunjavamo naređenje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, da najbolji i budu najbolji, ali da budu sačuvani i opremljeni, naoružani i sigurni u sebe. Takođe, da najbolji moraju imati priliku da čuvaju svoj narod, ali i da se usavršavaju, obučavaju i napreduju do najviših činova u jedinicama koje su sami odabrali, ali koje su i njih odabrale – rekao je ministar Aleksandar Vulin na današnjoj svečanosti u pančevačkoj kasarni „Rastko Nemanjić“, održanoj povodom saopštavanja odluke ministra odbrane o organizacijskim promenama u Specijalnoj brigadi i formiranju 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije. Podsetio je da je poruka vrhovnog komandanta da Vojska Srbije, što bude bila jača i silnija, to će i mir biti dugotrajniji i sigurniji. 
 
- Danas ispravljamo nepravdu prema onima koji su ginuli, ali i prema onima koje su ti heroji sačuvali, kao i prema pripadnicima koji su nosili slavna imena naših brigada -  jer nije na herojskim brigadama da postanu manje, da se zaborave i nestanu,  već da se usprave, ojačaju i da pokažu da su vredne onih što su bili pre njih. I ne vraćam ja vama danas čast, jer je niste izgubili sudarajući se sa velikim i najvećima, niti hrabrost, jer vam nikada nije manjkala, ali vam ne vraćam ni ime, jer ste ga sačuvali i oteli, uprkos onima koji su hteli da vas umanje i zaborave – rekao je ministar Vulin.
  
Obraćajući se pripadnicima brigada, čiji će proces formiranja biti dovršen u narednom periodu, ministar odbrane je istakao da – gde god je bilo teško i srpski narod je krvario i tražio pomoć, oni koji su koračali pod herojskim imenima dve elitne srpske jednice, bili su tu.
 
- Kad god je srpskom narodu pretila opasnost od zločina i uništenja, oni koji su nosili vaša slavna imena bili su sa njima. Samo bi nezahvalan narod i samo bi neslobodna vojska, kojom komanduju stranci, odlučila da izgubi imena slavne 72. i slavne 63. brigade i da ih baci u prošlost, sakrije ih, umanji i zaboravi.
 
Ministar Vulin je poručio da će nad njima biti samo Srbija, zbog koje postoje, žive i zbog koje su tako izuzetni.
 
- Prošla su vremena neslobode, u kojima smo se stideli onih koji su nas branili, i u kojima su drugi odlučivali umesto nas. Još jednom smo izborili slobodu, a svako ko je prijatelj našeg naroda biće ponosan i srećan što su se vratile dve slavne, najhrabrije pobedničke ratne brigade. A oni koji ne misle dobro srpskom narodu i našoj državi, moraće još jednom da razmisle ako ikada više budu pomislili da treba da ugroze  naš narod i našu zemlju – rekao je ministar odbrane Aleksadar Vulin.
 
General Milan Mojsilović naglasio je da mu je posebno drago što kao načelnik Generalštaba ima tu čast da čestita početak formiranja 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije.
 
 - Specijalna brigada se, prateći savremene bezbednosne izazove, rizike i pretnje, menja i reformiše da bi u skladu sa najboljim svetskim standardima, specijalne jedinice Vojske Srbije mogle efikasno odgovoriti bezbednosnim izazovima i ispuniti svoju osnovnu ulogu. Odluka o formiranju 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije od sadašnje Specijalne brigade doneta je kako bi se povećala brzina reagovanja, pojednostavio lanac komandovanja i s uspehom odgovorilo i suprotstavilo savremenim izazovima, rizicima i pretnjama koji su uslovili potrebu da se svestrano i analitički razmotre mesto, uloga i zadaci specijalnih jedinica u vremenu ispred nas, rekao je načelnik Generalštaba i dodao da se u Vojsku Srbije vraćaju jedinice sa slavnom ratničkom tradicijom čime će biti „ispravljena istorijska nepravda“ kada su te jedinice bile ukinute.
 
General Mojsilović poručio je i da su predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije i ministar odbrane tokom prethodnog perioda posebno posvetili pažnju opremanju Specijalne brigade najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom i da će se to nastaviti i u narednom periodu.
 
Komandant Specijalne brigade, brigadni general Miroslav Talijan, istakao je da se danas stvaraju dva tela, sa jednom dušom.
 
- Mladost, ali i iskustvo, znanje, hrabrost, disciplina i dokazani patriotizam naših pripadnika, doprineće da 72. brigada za specijalne operacije i 63. padobranska brigada budu visoko profesionalne, borbeno efikasne i posvećene u izvršavanju svojih zadataka, a naše vojno i državno rukovodstvo očekuje da ostanemo dostojni imena ovih herojskih i ratnih jedinica – rekao je general Talijan i poručio ministru odbrane i načelniku Generalštaba da budu uvereni da su pripadici tih elitnih jedinica svesni da su odabrani, da se od njih očekuje puno, ali i da je čast biti deo tog stroja i da će učiniti sve kako bi ispunili sve zadatke u odbrani Srbije.
 
Svečanosti u kasarni "Rastko Nemanjić" prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov, načelnik Uprave za ljudske resurse brigadni general Savo Iriškić, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove brigadni general Miroljub Čupić i načelnik Uprave Vojne policije brigadni general Rajko Milovanović.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.12.2019
mp4 (316,89 MB)
Obraćanje ministra Vulina
21.12.2019
mp4 (111,34 MB)
Obraćanje generala Mojsilovića
21.12.2019
mp4 (51,73 MB)
Obraćanje brigadnog generala Talijana
21.12.2019
mp4 (111,79 MB)
Svečanost