Министарство одбране Републике Србије
 
25.11.2019.

Сусрет заменика начелника генералштабова војски Србије и Бугарске




Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић сусрео се данас у Димитровграду са замеником начелника Штаба одбране Бугарске армије генерал-потпуковником Димитром Илијевим.

Током сусрета су размењена искуства по питању мигрантске кризе и сагледане су могућности за унапређење билатералне војне сарадње у наредном периоду. Закључено је да је потребно наставити са разменом информација од значаја за превентивно деловање и заштиту грађана, мира и стабилности наших држава и региона.

По питању билатералне војне сарадње је констатовано да Војска Србије и Бугарска армија имају најразвијенију сарадњу у области обуке што потврђује велики број међународних вежби у којима заједнички учествују, а само у овој години припадници двеју војски су учествовали на пет међународних војних вежби. За проверу оспособљености јединица од великог је значаја заједничко гађање циљева у ваздушном простору који ракетне јединице за противваздухопловна дејства изводе на полигону „Шабла“ у Бугарској.

Договорено је да се у наредном периоду настави са унапређењем војно-војне сарадње кроз активности од обостраног интереса.