Министарство одбране Републике Србије
 
08.11.2019.

Обележен Дан финансијске службе




Поводом Дана финансијске службе и обележавања јубиларних 75 година од њеног конституисања, државни секретар мр Бојан Јоцић отворио је данас, у Дому Гарде на Топчидеру, семинар органа финансијске службе, на којем је, честитајући празник присутнима, истакао значај и допринос те службе у реформи и унапређењу система одбране.
– У протеклом периоду вишеструко је повећано издвајање средстава за опремање војске наоружањем и војном опремом, инфраструктурне радове, као и за повећање плата и других примања запослених, односно укупно унапређење стандарда и материјалног положаја свих припадника у систему одбране. Ништа од тога не би било могуће да није било вас, јер је ова служба почетак и крај сваке приче. Уколико све не прође кроз финансијску службу која треба да сагледа шта је потребно урадити, ако та служба не да предлог како да се нешто уради, наравно, у складу са законом и прописима, ми даље не можемо да идемо – истакао је државни секретар Јоцић.

О раду службе у протеклој години, финансирању Министарства одбране и Војске србије у текућој и о предлогу буџета за 2020. годину, говорио је начелник Управе за буџет пуковник др Милан Милуновић.

– Успели смо да обезбедимо недостајућа средства и да ове године исфинансирамо све приоритетне задатке. Захваљујући ребалансу буџета и издвајању средства из тог ребаланса, добили смо овогодишње повећање плата од 9% и обезбедили стабилност у финансирању до краја године – нагласио је пуковник Милуновић. Он је као значајну смерницу даљег истакао и то што су на седници Владе усвојена планирана већа буџетска средства за војску и што је у Народној скупштини заказана расправа о буџету.
Дан финансијске службе обележава се 8. новембра, као сећање на датум када је 1944. године формирано Финансијско одељење при Повереништву народне одбране, које је постало руководећи орган финансијске службе за целу Народноослободилачку војску Југославије. На тај начин финансијска служба по први пут је правно конституисана као посебна служба у организацији војске.
photoФОТОГАЛЕРИЈА