Министарство одбране Републике Србије
 
24.10.2019.

Посета руског академика Панарина изложби „Одбрана 78“




Руски академик и стручњак за информациони рат проф. др Игор Николајевич Панарин, у пратњи начелника Управе за традицију, стандард и ветеране пуковника Душка Шљиванчанина, посетио је данас  изложбу „Одбрана 78“, коју су у Музеју града Београда приредили Министарство одбране и Војска Србије, поводом обележавања 20. годишњице од одбране отаџбине од НАТО агресије.
 
Утисак једног од најпризнатијих светских аналитичара глобалне економије и геополитике 21. века је да је изложба веома тешка, јер осликава војна дејства усмерена не само против војске, већ и и цивилног становништва Србије.
 
- Довољно је погледати фотографије убијене деце и схватити да је реч о чудовишним злочинима. Добро је што су Министарство одбране и Војска Србије направили овакву изложбу да се види како су се бранили и штитили своју отаджбину, као и то како су се грађани понашали пркосећи агресору организацијом разних концерата и скупова – рекао је доктор политичких наука из Москве.
 
Проф. др Панарин поручио је да ће се лично, промовисањем на свом „Јутјуб“ каналу, потрудити да што већи број људи сазна за изложбу „Одбрана 78“ која пружа сведочанства о злочинима над српским грађанима. Посебан утисак на њега оставило је то што Београд, као град који је у прошлости много страдао, ни 1999. године није заобишло разарање.
 
- Руски грађани недавно су имали прилике да виде филм „Балканска међа“ у којем је приказан део тог чудовишног злочина. Ту су приказане сцене бомбардовања породилишта, бомбардовања РТС-а и убиства новинара, што додатно говори о димензијама злочина. Како се то не би поновило, требало би да се, макар на овај начин, има увид у то зло које су земље НАТО нанеле становништву Србије – наглашава проф. др Панарин оцењујући значај изложбе „Одбрана 78“.
 
Након обиласка мултимедијалне, интерактивне поставке аутора Душан Јововића, коју чини обиље оригиналних експоната и видео записа, представљених уз подршку Војног музеја, Музеја ваздухопловства и јединица Војске Србије, проф. др Панарин уписао се у књигу утисака. У посвети је записано и да „треба памтити зверства НАТО-а, али и духовну чврстину српског народа, у име развоја позитивне будућности и братства Русије и Србије“.
 
Научна дела и публикације проф. др Игора Николајевича Панарина изазивају велику пажњу широм света, а једна од његових књига „Хибридни рат” биће представљена вечерас у 19 часова у Свечаној сали београдског Дома Војске.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.10.2019
mp4 (109,53 MB)
Обилазак изложбе
24.10.2019
mp4 (198,82 MB)
Изјава проф.др Игора Николајевича Панарина