Министарство одбране Републике Србије
 
14.10.2019.

Министар одбране обишао завршне припреме војних спортиста уочи Светског војног првенства




 Војска Србије увек иде на победу
 

– Никада Војска Србије није ишла с већом нити спремнијом делегацијом на светско војно првенство, и без обзира што ћемо бити у конкуренцији највећих армија света, које мобилишу своје припаднике али и највеће шампионе у својим земљама, Војска Србије очекује да ћемо се на престижном такмичењу окитити бројним медаљама - рекао је министар одбране Александар Вулин, данас у спортском центру Војне академије, где је обишао завршне припреме екипа Министарства одбране и Војске Србије, које ће од 18. до 27. октобра учествовати на 7. Светским војним играма у Kини.
 
Током разговора са стрелцима, триатлонцима и такмичарима у борилачким спортовима - џудситима, рвачима, теквондистима и боксерима, министар одбране је желео да чује њихове утиске о току припрема и условима који су им обезбеђени за тренинг, али и о амбицијама, за које је рекао да су, кад је реч о Војсци Србије – увек победничке. 
 
– Нама је велика част што ће униформе Војске Србије носити један Ћулум или Kукољ, баш као и Тијана Богдановић, Немеш, дакле заиста најбољи у нашој земљи. Ту су и сјајни стрелци Аруновић и Гргић. Очекујемо да ће сви они значајно допринети да Војска Србије буде још поштованија. Сви они који своју будућност вежу за Војску Србије, имаће прилике да се баве спортом, да се такмиче и да заступају своју земљу. Јер, ово је нешто што у цивилству не можете тако лако да остварите, али овде - у Војсци Србије, на Академији, у Војној гимназији, у служби у Војсци Србије, моћи ћете да сретнете и дружите се с најпознатијим спортистима, али и да заступате своју земљу на најпрестижнијим светским такмичењима – рекао је министар Вулин и поновио велика очекивања уочи Светског првенства као и поруку да ће сви спортисти који ће носити униформу Војске Србије дати све од себе, те да „више од тога нико не може да тражи од њих, али да је мање од тога апсолутно неприхватљиво, јер Војска Србије увек иде на победу“.
 
Председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек, након што је такмичарима пожелео пуно успеха на такмичењу, истакао је да је та организација у потпуности стала иза припрема спортиста. 

– Пре годину дана потписали смо споразум с Министарством одбране, и заиста наша сарадња је изванредна, на чему бих посебно захвалио министру Вулину – истакао је прослављени српски рвач, и посебно подвукао чињеницу да су део спортске екипе војске и браћа Немеш, Kукољ,  Андреа Арсовић и други врхунски спортисти. 
 
Потпуковник Ненад Милосављевић, маратонац, који иза себе већ има сјајне резултате, имаће ту част да на отварању предстојећег такмичења носи српску тробојку.

– Та чињеница ме чини веома поносним. Војска Србије ће ове године пети пут учествовати на светским војним играма, а оно што ће ове године бити новина је то што ће боје Републике Србије и Војске Србије бранити и наши професионални спортисти, попут браће Немеш, Михаил Дудаш, као и наши трофејни стрелци и остали – рекао је Милосављевић и додао да је бити испред таквог строја и носити заставу Републике Србије, велико задовољство и част, а да то за њега представља и својеврсну круну спортске каријере унутар професионалне војне службе која траје 25 година.
 
Михаил Дудаш, најпознатији српски десетобојац, који ће на Светском првенству учествовати у дисциплинама скок у даљ и 110 метара с препонама ( јер десетобој није званична војна дисциплина) истакао је да је оптимиста уочи почетка такмичења. 

- Још увек не знамо каква је конкуренција, али смо сигурно да ће бити веома јака, јер ће све земље послати своје најбоље такмичаре. Неће бити лако, али на нама је да дамо максимум, оно највише што можемо, и да се боримо за нашу земљу онако како би се борили на својим такмичењима у индивидуалној конкуренцији, са једним додатним мотивом - да представљамо Министарство одбране и Војску Србије.
 
Бригадни генерал Синиша Радовић, директор канцеларије Републике Србије при CISM, пожелео је у име те организације свим спортистима пуно успеха на предстојећем такмичењу, уз посебну захвалност министру одбране Александру Вулину, ректору Универзитета одбране и начелнику Војне академије, на подршци захваљујући којој су припреме за престижно спортско такмичење протекле веома успешно.
 
Република Србија је дугогодишња чланица Међународног савета за војне спортове (CISM) које организује предстојеће 7. Светске војне игре у граду Вухану, у Kини, у периоду од 18. до 27. октобра. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.10.2019
mp4 (117,7 MB)
Изјава министра Вулина
14.10.2019
mp4 (44,88 MB)
Изјава потпуковника Милосављевића
14.10.2019
mp4 (83,64 MB)
Изјава Давора Штефанека
14.10.2019
mp4 (50,09 MB)
Изјава Михаила Дудаша
14.10.2019
mp4 (139,41 MB)
Обилазак