Министарство одбране Републике Србије
 
09.10.2019.

Министар Вулин: Највећи безбедносни изазови -“велика Албанија” и идеологија по којој Срби треба да живе само у Србији




- Највећи безбедносни изазов за Републику Србију, осим покушаја стварања “велике Албаније”, јесте идеологија по којој Срби нешто значе и треба да живе само у Србији и нигде више, а тамо где живе ван Србије, не треба да се питају ништа, без обзира на дужину њиховог трајања и на њихову бројност - истакао је министар одбране Александар Вулин на Конференцији о националној безбедности Србије која је одржана данас у Београду у организацији "Националне авангарде".
 
Према његовим речима, највећи безбедносни изазов , осим “велике Албаније”, је да се Срби сведу на, не само демографску мањину, него и на политичку мањину, групу људи који могу да причају, евентуално, о себи, о свом пореклу, понекад организују некакав фолклор, покажу своје ношње  из своје славне прошлости, али да не могу политички да промишљају себе.
 
- И још, да ни по коју цену не могу да имају чврсту, делатну и нескривену везу са својим матицом. Свим другим народима признаје се без проблема да имају право на своју метрополу, да имају право да промишљају себе и сопствене одлуке, а кад год то покушају да ураде Срби они се оптужују за велику Србију или за агресију или припреме агресије - нагласио је министар Вулин.
 
Велики је безбедносни изазов за Републику Србију, како је истакао министар одбране, да очува мир и стабилност.
 
- Пре један дан, и ја сам поносан на то, овде су били представници Босне и Херцеговине, господин Додик, Комшић, представник бошњачког народа и дочекани су аплаузима, са отвореним срцем и отвореном руком. Александар Вучић је био у Сребреници и покушали су да га убију. За то нико није одговарао, нисмо добили ни једно једино име. Ја сам поносан на српски народ због таквог приступа, али не могу да не будем забринут због тога што се ни на покушај убиства Александра Вучића, ни на многе друге ствари нико не осврће, само када су Срби у питању. Када Срби пате, када су српске ране дубоке, то не боли никога осим нас самих. А пошто свет није праведан, због тога не треба да кукамо, већ да признамо себи своје ране и да се држимо чврсто једни других - истакао је министар Вулин.
 
Он је нагласио да се Србија не брани само у Београду.
 
- Право Срба да живе и трају брани се тамо где они живе, а брани се моћном, економски развијеном, дипломатски снажном, војнички снажном Србијом. Без те свести, о јединству, без те свести о Србима као једној целини, па и политичкој целини, неће бити мира на Балкану, а мир нам је неопходан и бескрајно потребан - нагласио је министар Вулин.
 
Говорећи о националној безбедности, министар Вулин је истакао да не можемо поделити безбедност Србије тако што ћемо је означити границама, јер изазови који прете нашим грађанима, неће стати на нашој граници, ни унутра ни споља, па када се говори о безебдности Србије, морамо говорити о ширем контексту.
 
Осврнувши се на изазове када је реч о безбедности, министар одбране је подвукао да се не можемо затворити у границе Републике Србије.
 
- Безбедносни изазов за Републику Србију је свако узнемиравање начина живота Срба без обзира где они живе, покушај мењања Дејтонског споразума, укидања Републике Српске или свако умањивање њене надлежности, значаја - безбедносни је изазов за Републику Србију. Укидање могућности Србима да у Црној Гори пишу својим писмом, говоре својим језиком, укидање права Србима да имају своју цркву, или покушај враћања усташке идеологије, негирања јасеновачког геноцида - све су то изазови за Републику Србију - истакао је министар Вулин додајући да сваки сукоб који из тога може произаћи је безбедносни изазов за Републику Србију.
 
- Као што је рекао председник Вучић, “олуја” и Јасеновац се више никада неће поновити, не зато што то неко неће, већ зато што то Србија не да. Сама идеја коју нови наводни изборни победник на Косову, господин Курти, који каже да ће правити власт без легитимних представника Срба, већ приватних Срба, који, како смо кроз историју научили увек могу да се нађу, је безбедносни изазов за Србију. Шта ће из те одлуке произаћи по квалитет Срба који живе на простору Косова и Метихије? - нагласио је министар Вулин додајући да је и покушај учлањења у UNESCO, такође безбедносна претња као потреба да се укине право Србима на историју и доказ о њиховом постојању на том простору.
 
Према његовим речима, такође, када помислимо да је негирање само политички хир и удварање бирачком телу у Републици Хрватској, треба да се осврнемо и запитамо да - ако није било Јасеновца и ако Срби нису ту одувек, онда је њихова побуна и њихова борба сасвим нелегитима?
 
- А онда је “олуја” “бљесак” и све остало потпуно нелегитиман начин политике и са правом су протерали оне који су ту дошли пре вероватно десетак или 50 година. Не пратимо, као Срби, те трагове времену, потцењујемо их, јер помислимо да све што није тенк и авион - није ни безбедносна претња и да све што није наоружана војска, није безбедносна претња - нагласио је министар Вулин додајући и да приче о УНЕСКУ и Јасеновцу могу да запрете нашем начину живота у Београду јер воде ка уништењу и чишћењу Срба од њиховог начина живота, до самог њиховог постојања и опстанка, па се онда пренесе и на наше животе који не могу да се спроводе мирно, уколико припадници нашег народа негде страдају и пате.
 
На данашњем скупу мнистар Вулин је отворио  први панел посвећен националној безбедности, а своју оцену тренутног стања регионалне и националне безбедности, као изазове и претње које се могу сматрати најзначајнијим, на првом панелу конференције изнели су и професор др Драган Симеуновић, декан Академије за националну безбедност, генерал у пензији Славољуб Дабић, саветник у МУП-у Србије и др Реља Жељски из Безбедносно-информативне агенције.
 
Конференцију о националној безбедности Србије отворио је министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, а другу годину за редом, окупила је стручњаке из области безбедности из земље и иностранства.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.10.2019
Обраћање министра Вулина
09.10.2019
mp4 (196,66 MB)
Конференција