Министарство одбране Републике Србије
 
17.09.2019.

Министарство одбране и Војска Србије на вежби трагања и спасавања "SAREX 38-19"




Вежба трагања и спасавања пуног капацитета "SAREX 38-19" почела је на аеродрому "Никола Тесла" приказом у ноћним условима по теми "Удес великог ваздухоплова у оквиру аеродромске зоне“. Вежби је присуствовао министар одбране Александар Вулин.

Обраћајући се присутнима у име организатора, директорка Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије Мирјана Чизмаров истакла је да овогодишња вежба "SAREX 38-19" представља највећу симулацију удеса летилица и активирања цивилног и војног система трагања и спасавања у Републици Србији.

- Током два дана вежбе, имаћете прилику да видите како функционише систем трагања и спасавања у Србији, кроз организацију четири различита сценарија, као и могућност да погледате нове ресурсе за трагање и спасавање које је Република Србија купила у претходном периоду - рекла је Чизмаров, поручивши да вежба  има за циљ приказ припремљености и техничке оспособљености ангажованих учесника у систему трагања за ваздухопловом и спасавања лица у цивилном ваздухопловству Србије.

Поред организатора, учесници овогодишње вежбе су Министарство одбране и Војска Србије, Министарство унутрашњих послова, Министарство здравља, Контрола летења Србије и Црне Горе SMATSA d.o.o. Београд, Аеродром Никола Тесла, Горска служба спасавања, Црвени крст Србије и Град Вршац.

У ноћашњем сегменту вежбе, изведеном на аеродрому "Никола Тесла", учествовали су и припадници Војномедицинске академије. Према речима потпуковника др Горана Рондовића са Клинике за анестезиологију и интензивну терапију ВМА, то је само једна од низа вежби које се одржавају у склопу система сарадње ВМА и Директората цивилног ваздухопловства, а тиче се потраге и спасавања након несрећа у ваздушном саобраћају.

- Војномедицинска академија овде учествује у два сегмента. Један је излазак мобилне екипе за преузимање тешко повређених пацијената на само место несреће, а други сегмент је преузимање тешко повређених пацијената који се, у сарадњи са Ратним ваздухопловством Војске Србије, транспортују на хелидром ВМА, где наша мобилна екипа преузима и даље спроводи лечење тих пацијената - објашњава потпуковник Рондовић и додаје да је учешће ВМА у вежби важно јер се на тај начин ВМА ставља у први план као једна високо специјализована установа која пружа своје услуге како грађанству, тако и свим путницима у ваздушном саобраћају који се налазе на прелету или у транспорту кроз нашу земљу.

Други део вежбе "SAREX 38-19" одржаће се сутра, на аеродрому „Вршац“, где ће у дневним условима бити приказане процедуре и поступци у случају удеса мањег ваздухоплова у зони аеродрома, удеса мањег ваздухоплова на неприступачном терену и евакуације параглајдеристе са дрвета на неприступачном терену. Након тога следи тактичко-технички збор на којем ће бити приказана спасилачка опрема учесника вежбе.

У сутрашњим активностима вежбе "SAREX 38-19" учествоваће јединице Ратног ваздухопловства и ПВО, јединице Специјалне бригаде и ВМА.

Приказу изведеном на аеродрому "Никола Тесла" вечерас су присуствовали и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић, као и представници институција ангажованих на вежби.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.09.2019
mp4 (203,92 MB)
Вежба
17.09.2019
mp4 (124,46 MB)
Обраћање Мирјане Чизмаров
17.09.2019
mp4 (75,82 MB)
Изјава потпуковника Горана Рондовића