Министарство одбране Републике Србије
 
12.09.2019.

Састанак министра Вулина и команданта Националне Гарде Охајо




Министар одбране Александар Вулин састао се данас са командантом Националне Гарде Охајо генерал-мајором Џоном Херисом, који борави у посети Србији.

Министар Вулин је истакао да се сарадња са Националном Гардом Охајо развија на обострани интерес, а најбољи део билатералних односа представља војно – војна сарадња, која се одвија на бројним пољима попут заједничких војних вежби, у областима сајбер безбедности, медицине и верске службе, као и на пројекту развоја Центра за обуку јединица за учешће у мултинационалним операцијама у бази „Југ“.

Министар Вулин је упознао саговорника и о актуелним питањима политичко-безбедносне ситуације у региону, са тежиштем на непромењени став Републике Србије по питању статуса Косова и Метохије, уз нагласак да Србија чини све да се преговори Београда и Приштине окончају на најбољи могући начин, уз трајно и одрживо решење које ће целокупном региону донети стабилност и просперитет. Такође, министар одбране је поручио да је трансформација Косовских безбедносних снага у тзв. Војску Косова апсолутно неприхватљива.

Командант Националне Гарде Охајо потврдио је да је сарадња у области сајбер безбедности веома битна и поручио да обе стране имају шта да науче једна од друге. Рекао је да је посебно задовољан организацијом заједничких вежби и као пример навео вежбу „Platinum Wolf“.

Имајући у виду да је од самог почетка укључен у сарадњу Војске Србије и Националне Гарде Охајо, која се одвија већ пуних 13 година, генерал-мајор Херис изјавио је да су припадници Војске Србије и даље изузетни домаћини и професионалци када је у питању војнички позив.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.09.2019
mp4 (44,47 MB)
Састанак