Министарство одбране Републике Србије
 
10.09.2019.

Министар Вулин: Настављамо сарадњу са нашим челичним пријатељем




Гостујући у јутарњем дневнику Радио-телевизије Србије, министар одбране Александар Вулин истакао је да је долазак делегације Централне војне комисије Народне Републике Кине за Србију велика част и да је Народна Ослободилачка Армија Кине једна од најмоћнијих сила у свету.
 
- Никада у историји војних односа наших министарстава и армија није дошла тако висока делегација. Код Кинеза се о томе посебно води рачуна. Годинама унапред планирају се овакве посете и врло се води рачуна шта ће се десити током тих посета, ко ће доћи, колико ће дана остати. Све је то протокол једне моћне, велике земље која на тај начин говори колико јој је стало до некога – рекао је министар Вулин.
 
Он истиче да лично пријатељство и стратешко партнерство које су створили председник Србије Александар Вучић и председник Кине Си Ђинпинг обавезују и све нас и да је ниво делегације која је у посети Србији директан продукт разговора двојице лидера и њиховог сагласја у посматрању светских проблема и начина како треба да се развијају односу између слободних и суверених држава.
 
- Народна Република Кина веома поштује слободну политику Србије и што смо ми једна можда од последњих земаља у Европи која има храбрости да говори својим гласом и заступа сопствене интересе – наглашава министар Вулин и поручује да је за Војску Србије посета кинеске делегације од огромног значаја.
 
На питање о набавци кинеској беспилотних наоружаних летилица министар Вулин одговара да је то нешто што је још раније договорено, што ће значајно ојачати Војску Србије, која ће добити способност коју до сада није имала.
 
Осврнувши се на критике Запада на рачун односа Србије и Кине, министар Вулин поручује да је Србија слободна и суверена земља која ће водити самосталну политику и да ће се сарадња са нашим челичним пријатељем наставити.
 
- Србија ће водити самосталну, слободну политику док је воде самостални, слободни људи. Настављамо сарадњу са нашим челичним пријатељем, са земљом која од нас не тражи да променимо свој систем, да се одрекнемо ниједног дела наше територије, којој не пада на памет да нас бомбардује, које неће тражити да спречимо било чије инвестиције, која ће дозволити сасвим нормалну тржишну конкуренцију било где и која нас изнад свега поштује – рекао је министар Вулин.