Министарство одбране Републике Србије
 
07.09.2019.

Председник Вучић: Ми морамо да бринемо о Доњој Градини, да нам нико никада не би забранио да одајемо почаст јасеновачким жртвама



Одговарајући на питање новинара о јутрошњем одбијању уласка делегације Министарства одбране и Војске Србије у Републику Хрватску ради присуствовања манифестацији одавања почасти јасеновачким жртвама, председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић је истакао да ми морамо да радимо и бринемо о томе да нам нико никада не би забранио да одајемо почаст јасеновачким великомученицима и јасеновачким жртвама.

 - То треба да буде у програму сваке наше школе, да децу одведу тамо на екскурзију. Да би то могло да се деси, то ћемо да урадимо на теритиорији Републике Српске у Доњој Градини и да направимо нешто монументално, нешто што ће да остане иза нас – нагласио је председник Вучић додајући да се очекује предлог једне од најбољих светских компанија како да изгледа меморијални центар у Градини.

Према речима председника Вучића, као што је срећан што први пут после више деценија имамо два филма о Првом светском рату, сад ћемо да имамо и прве филмове о Јасеновцу, што је било забрањено више од 75 година.

- Онолико колико поштујемо своје жртве, моћи ћемо да покажемо и поштовања према туђим жртвама. Тако да, нека они раде свој посао, тиме нас само натерају да ми што брже и што боље урадимо свој посао. Ја разумем да Хрвати не желе да се присећају своје прошлости и онога што се дешавало у Другом светском рату. Изјаве које сам чуо у Пољској, боље да даље и не коментаришем – нагласио је председник Вучић подсећајући да је било више фашистичких режима, а само два нацистичка режима у читавој Европи.

Председник Вучић је истакао да је поносан на борбу српског народа и у централној Србији и у Војводини и на Косову и Метохији, али и западно од Дрине и Дунава, јер се наш народ борио против окупатора, а неки други су их „цвећем дочекивали“.
 
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
07.09.2019
mp4 (182,41 MB)
Изјава председника Вучића