Министарство одбране Републике Србије
 
04.09.2019.

Обилазак обуке јединица за учешће у мисији UNIFIL




Министар Вулин: Војска Србије је извозник стабилности
 
- Војска Србије у мировне операције широм света шаље своје најбоље припаднике. Ми шаљемо људе који достојно презентују нашу земљу, који су у стању да одговоре на сваки захтев и после којих остаје добро име Србије - истакао је министар одбране Александар Вулин у касарни "Никола Пашић" у Зајечару приликом данашњег обиласка припадника Вода за заштиту снага за учешће у мировној операцији UNIFIL у Републици Либан.

Након приказа дела обуке кандидата за мировну операцију, министар Вулин је рекао да је Војска Србије извозник стабилности и доказ да добри људи, обучени и адекватно опремљени, могу да испуне баш сваки задатак.
 
- Од наше опреме до наше обуке, не заостајемо ни на који начин ни за којим припадником других оружаних снага који су у мировним мисијама и на најбољи могући начин репрезентујемо своју земљу - истакао је министар Вулин.
 
Према речима капетана Жељка Петровића, командира Вода за заштиту снага ротације З-1 мисије UNIFIL у Либану, данашњи приказ осликава само део обуке која се реализује са припадницима Вода за заштиту снага, мере и поступке приликом реакције на различите тактичке инциденте или ситуације које би могле да се десе у зони операције.
 
- Данашњи рад приказан је на три радне тачке: протест демонстраната у зони операције испред базе, поступак и радње у случају уласка у базу цивилног возила са скривеним наоружањем и поступак и рад органа у случају изненадног напада на базу - објашњава капетан Петровић.

Међу припадницима Војске Србије који се припремају за одлазак у мировну операцију UNIFIL је и десетар Милан Стојановић, стрелац-извиђач и осматрач у петом Одељењу Вода за заштиту снага из Команде за обуку.
 
- Обука тече по плану, а војници су веома мотивисани - истакао је десетар Стојановић, додајући да се припадници вода припремају за најтеже услове и да очекује да се сви из Либана врате срећни и задовољни.
 
Данашњем обиласку Вода за заштиту снага за учешће у мировној операцији УНИФИЛ присуствовали су заступник команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић и шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.09.2019
mp4 (44,27 MB)
Изјава министра Вулина
04.09.2019
mp4 (58,72 MB)
Изјава капетана Петровића
04.09.2019
mp4 (28,87 MB)
Изјава десетара Стојановића
04.09.2019
mp4 (81,96 MB)
Oбилазак