Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.09.2019.

Obilazak obuke jedinica za učešće u misiji UNIFIL




Ministar Vulin: Vojska Srbije je izvoznik stabilnosti
 
- Vojska Srbije u mirovne operacije širom sveta šalje svoje najbolje pripadnike. Mi šaljemo ljude koji dostojno prezentuju našu zemlju, koji su u stanju da odgovore na svaki zahtev i posle kojih ostaje dobro ime Srbije - istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin u kasarni "Nikola Pašić" u Zaječaru prilikom današnjeg obilaska pripadnika Voda za zaštitu snaga za učešće u mirovnoj operaciji UNIFIL u Republici Liban.

Nakon prikaza dela obuke kandidata za mirovnu operaciju, ministar Vulin je rekao da je Vojska Srbije izvoznik stabilnosti i dokaz da dobri ljudi, obučeni i adekvatno opremljeni, mogu da ispune baš svaki zadatak.
 
- Od naše opreme do naše obuke, ne zaostajemo ni na koji način ni za kojim pripadnikom drugih oružanih snaga koji su u mirovnim misijama i na najbolji mogući način reprezentujemo svoju zemlju - istakao je ministar Vulin.
 
Prema rečima kapetana Željka Petrovića, komandira Voda za zaštitu snaga rotacije Z-1 misije UNIFIL u Libanu, današnji prikaz oslikava samo deo obuke koja se realizuje sa pripadnicima Voda za zaštitu snaga, mere i postupke prilikom reakcije na različite taktičke incidente ili situacije koje bi mogle da se dese u zoni operacije.
 
- Današnji rad prikazan je na tri radne tačke: protest demonstranata u zoni operacije ispred baze, postupak i radnje u slučaju ulaska u bazu civilnog vozila sa skrivenim naoružanjem i postupak i rad organa u slučaju iznenadnog napada na bazu - objašnjava kapetan Petrović.

Među pripadnicima Vojske Srbije koji se pripremaju za odlazak u mirovnu operaciju UNIFIL je i desetar Milan Stojanović, strelac-izviđač i osmatrač u petom Odeljenju Voda za zaštitu snaga iz Komande za obuku.
 
- Obuka teče po planu, a vojnici su veoma motivisani - istakao je desetar Stojanović, dodajući da se pripadnici voda pripremaju za najteže uslove i da očekuje da se svi iz Libana vrate srećni i zadovoljni.
 
Današnjem obilasku Voda za zaštitu snaga za učešće u mirovnoj operaciji UNIFIL prisustvovali su zastupnik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević i šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović.

 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
04.09.2019
mp4 (44,27 MB)
Izjava ministra Vulina
04.09.2019
mp4 (58,72 MB)
Izjava kapetana Petrovića
04.09.2019
mp4 (28,87 MB)
Izjava desetara Stojanovića
04.09.2019
mp4 (81,96 MB)
Obilazak