Министарство одбране Републике Србије
 
19.08.2019.

Саопштење



Будући да Министарство одбране није корисник некадашњег хотела „Бристол“, да се објекат некадашњег хотела више не одржава и да не постоји законски основ да се планирају и определе новчана средства за плаћање комуналних услуга, Министарство одбране не може преузети одговорност за услове у којима живе бивши станари „Бристола“. Подсећамо да је браве на “Бристолу” променио народни посланик Балша Божовић и да Министарство одбране нема ни физичку могућност да улази у хотел, јер кључеве има Балша Божовић и непознати број лица.

Министарство одбране више пута је корисницима смештаја "Бристола" нудило и даље нуди адекватно решење и позива их да се одмах уселе у станове за привремени смештај који су добијени од Града Београда или у војносамачке хотеле “Звездара” и “Галеб” у Београду, у складу са правима која остварују. Станове које Министарство одбране нуди лицима која и даље бораве у некадашњем хотелу  „Бристол“ можете погледати на следећем линку.

Напомињемо да је више од 90 одсто корисника смештаја у хотелу “Бристол“ прихватило понуђена решења и да је Министарство одбране месецима уназад нудило преосталим станарима наведени привремени смештај, а да су то они упорно одбијали тражећи трајно решење свог стамбеног питања, што по закону није могуће остварити.

Од преосталих 11 станара, шест лица је већ добило стан од Војске и те станове је оставило сродницима, бившим супружницима, а за преосталих пет је понуђено да се уселе у станове у А блоку.

Истичемо да Министарство одбране није добило ни један стан од Града Београда у трајно власништво, већ само на коришћење. Све остало је злонамерна лаж. Као што не могу да се отуђе собе у хотелу „Бристол“, тако ни станови добијени од Града Београда се не могу отуђити, што је главни захтев лица која и даље бораве у некадашњем хотелу “Бристол”.

У Министарству одбране и Војсци Србије постоји јединствена ранг листа стамбених интересената за више од 18.000 лица и када би бившим станарима “Бристола” доделили станове против закона и мимо постојеће ранг листе, 18.000 активних припадника и пензионера имало би право да Министарство одбране тужи и добије тужбу. Због сличних кршења закона у 2008. години, Министарство одбране је у последње две године исплатило шест милијарди динара на име судских пресуда по тужбама за дискриминацију резервиста. Зато се таква кршења закона неће поновити.