Министарство одбране Републике Србије
 
19.08.2019.

Министар Вулин: Свет ће видети Војску Србије на Црвеном тргу




- Велика је част за нашу земљу што смо добили позив од руског руководства да Војска Србије учествује у Паради победе 9. маја 2020. у Москви. Министар Шојгу је искрени пријатељ Србије, као и председник Путин и на овај начин су показали колико цене допринос Србије у победи над фашизмом, рекао је министар одбране Александар Вулин гостујући у Јутарњем програму Радио-телевизије Србије.

Како је истакао, било је времена када се ова земља одрицала своје антифашистичке прошлости па самим тим и своје антифашистичке будућности.

- На Црвеном тргу орден је добио Стјепан Месић, а није одликован нити је било иједног српског војника. Ми смо учествовали у победи, није учествовала никаква хрватска држава, него су на првом месту учествовали Срби, нагласио је министар Вулин.   

Према његовим речима, још није одлучено која ће јединица Војске Србије и у ком броју учествовати у Паради победе.

- Гарда, или јединица Копнене војске, или ћемо од свих видова Војске направити комбиновану чету. Оно што је сигурно да ћемо осветлети образ нацији. Врховни командант ће бити поносан, држава ће бити поносна. Имамо сви ми разлога да се поносимо. Бићемо на Црвеном тргу, сврстаћемо се као што су се и наши преци сврстали у ред победника, у ред оних који су спасили планету од највећег зла које је икада постојало – од зла нацизма и фашизма, рекао је министар одбране и додао да Србија има разлога да буде поносна на своју војску.

- Када будемо марширали Црвеним тргом, читав свет ће моћи да види какве људе имамо, да смо достојни својих предака. Захвалан сам руском руководству због тога што је нашло начина да покаже колико цени Србију и оно што су наши преци урадили, али да цени и садашњост и будућност Србије. Наши односи са Руском Федерацијом нису односи људи заљубљених у прошлост. Ми поштујемо и поносни смо на своју прошлост, али ми имамо заједничку будућност, закључио је министар Вулин.