Министарство одбране Републике Србије
 
19.07.2019.

Успешно завршен пројекат „Успон за пале борце“



Чланови Удружења „Пријатељи 72. Специјалне бригаде“ вратили су се данас из експедиције освајања планинског врха Елбрус. Пројекат симболично назван „Успон за пале борце“ део је активности у оквиру обележавања 20. годишњице одбране од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију и трајао је 10 дана.
Према речима пензионисаног пуковника и вође експедиције Миодрага Капора, идеја о експедицији настала је с циљем да се “не забораве сва страдања и уништавања током 1999. године”.

- Војник може да умре само када га забораве. Због тога је и осмишљена ова експедиција, јер Србија је вечна док су јој деца верна, истакао је Капор.

Потпуковник Владан Вукадиновић из Управе за традицију, стандард и ветеране дочекао је чланове експедиције, поздравио их је и честитао им на успешно завршеном пројекту.

Један од чланова експедиције капетан Никола Јовић из Специјалне бригаде рекао је да су припреме биле интензивне, да су временски услови током експедиције били веома тешки, али да је мисија испуњена уз мото – за хероје до неба и назад.

Врх Елбрус освојило је 10 припадника Удружења и Специјалне бригаде. Након тога, они су положили заставе и развили пано с натписом „Само је небо изнад нас“ на којем су фотографије погинулих припадника некадашње 72. Специјалне бригаде.
photoФОТОГАЛЕРИЈА