Министарство одбране Републике Србије
 
11.07.2019

Начелник Генералштаба са замеником Генералног секретара УННачелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић борави у Њујорку на позив Секретаријата Уједињених нација ради присуства 3. Конференцији начелника генералштабова земаља контрибутора снага УН.

Генерал Мојсиловић разговарао je са замеником Генералног секретара УН за мировне операције Жан-Пјером Лакроа о доприносу наше земље светском миру кроз учешће припадника Војске Србије у мировним операцијама и унапређењу сарадње са УН.

Током састанка, Лакроа је похвалио учешће припадника Војске Србије у мисијама под мандатом УН и, пре свега, квалитет и професионалност њиховог ангажовања.
 
Генерал Мојсиловић потврдио је спремност да Република Србија и даље буде значајан контрибутор снага у мировним операцијама УН, дајући тако свој допринос изградњи мира и безбедности у свету.
 
Начелник Генералштаба учествовао је и на мрежном састанку „Жене, мир, безбедност“, посвећеном темама родне перспективе, значају улоге жена у изградњи мира и постконфликтном опоравку земље и њиховом утицају у сектору безбедности. На састанку су високи званичници потврдили недвосмислену подршку даљој интеграцији родне перспективе у оружане снаге.
 
На маргинама скупа, генерал Мојсиловић имао је одвојене разговоре са начелницима генералштабова Аустрије, Белорусије, Кипра, Мађарске, Румуније и Словеније, као и са представником Оружаних снага Руске Федерације.