Министарство одбране Републике Србије
 
08.07.2019.

Пријем официра након Генералштабног усавршавања у иностранству




- Веома смо поносни на људе које смо послали да нас репрезентују у великим и важним земљама и армијама, а посебно то што су се вратили са највишим признањима и највишим оценама – речи су министра одбране Александра Вулина, који је данас заједно са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем разговарао са припадницима Министарства одбране и Војске Србије, по повратку са усавршавања у иностранству.

Министар Вулин је истакао да захваљујући политици председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије, као и војној неутралности наше земље, можемо да учимо од свих армија света и да оно што је најбоље прилагодимо сопственим потребама.

- Захваљујући политици неутралности, можемо да учимо и од истока и од запада и да примењујемо само оно што треба нашој војсци. Нико више не одлучује за нас – како ће изгледати наша стратегија и организација, како ћемо се наоружавати, како ћемо представљати доктринарне и стратегијске документе. Нико не одлучује у име Војске Србије и у име државе Србије – истакао је министар Вулин.

Нагласивши да су се припадници Министарства одбране и Војске Србије током усавршавања у иностранству изузетно показали, о чему сведоче највише оцене и похвале, министар Вулин је рекао да се од њих очекује да војсци дају најбоље од себе, а научена знања примене и пренесу.

Пријем код министра одбране приређен је за потпуковнике Срђана Згоњанина, Миљана Влашковића и Милоја Илића, који су били на Генералштабном усавршавању у Руској Федерацији и потпуковника Зорана Живића, који је исти вид усавршавања завршио у Италији.

Према речима потпуковника Милоја Илића, захтеви Генералштабног усавршавања на Војној академији Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације веома су високи и траже целодневно ангажовање.

- Завршио сам поменуту академију. Врло је интересантна зато што оспособљава официре за командовање и рад на оперативном и стратегијском нивоу. Официри су по завршетку те школе способни да се укључе у све оперативне и стратегијске активности војске и државе уопште, када је у питању национална безбедност, пре свега војни сектор – рекао је потпуковник Илић.

Потпуковник Зоран Живић истиче да је задовољан знањем стеченим на Генералштабном усавршавању у Риму.

- На школовању, поред италијанских официра, школују се и официри из читавог света. Школовање даје опсежна знања за обављање наредних дужности на оперативном и стратегијском нивоу, за командовање и за штабне дужности. Студије су интегрисане и поред Генералштабног усавршавања ту су и мастер студије – објашњава потпуковник Живић, који је на усавршавању у Риму провео девет месеци.

Данашњем пријему присуствовао је и шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.07.2019
mp4 (102,85 MB)
Изјава министра Вулина
08.07.2019
mp4 (94,01 MB)
Изјава потпуковника Илића
08.07.2019
mp4 (72,34 MB)
Изјава потпуковника Живића
08.07.2019
mp4 (148,2 MB)
Пријем