Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.07.2019.

Prijem oficira nakon Generalštabnog usavršavanja u inostranstvu




- Veoma smo ponosni na ljude koje smo poslali da nas reprezentuju u velikim i važnim zemljama i armijama, a posebno to što su se vratili sa najvišim priznanjima i najvišim ocenama – reči su ministra odbrane Aleksandra Vulina, koji je danas zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem razgovarao sa pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, po povratku sa usavršavanja u inostranstvu.

Ministar Vulin je istakao da zahvaljujući politici predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, kao i vojnoj neutralnosti naše zemlje, možemo da učimo od svih armija sveta i da ono što je najbolje prilagodimo sopstvenim potrebama.

- Zahvaljujući politici neutralnosti, možemo da učimo i od istoka i od zapada i da primenjujemo samo ono što treba našoj vojsci. Niko više ne odlučuje za nas – kako će izgledati naša strategija i organizacija, kako ćemo se naoružavati, kako ćemo predstavljati doktrinarne i strategijske dokumente. Niko ne odlučuje u ime Vojske Srbije i u ime države Srbije – istakao je ministar Vulin.

Naglasivši da su se pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije tokom usavršavanja u inostranstvu izuzetno pokazali, o čemu svedoče najviše ocene i pohvale, ministar Vulin je rekao da se od njih očekuje da vojsci daju najbolje od sebe, a naučena znanja primene i prenesu.

Prijem kod ministra odbrane priređen je za potpukovnike Srđana Zgonjanina, Miljana Vlaškovića i Miloja Ilića, koji su bili na Generalštabnom usavršavanju u Ruskoj Federaciji i potpukovnika Zorana Živića, koji je isti vid usavršavanja završio u Italiji.

Prema rečima potpukovnika Miloja Ilića, zahtevi Generalštabnog usavršavanja na Vojnoj akademiji Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije veoma su visoki i traže celodnevno angažovanje.

- Završio sam pomenutu akademiju. Vrlo je interesantna zato što osposobljava oficire za komandovanje i rad na operativnom i strategijskom nivou. Oficiri su po završetku te škole sposobni da se uključe u sve operativne i strategijske aktivnosti vojske i države uopšte, kada je u pitanju nacionalna bezbednost, pre svega vojni sektor – rekao je potpukovnik Ilić.

Potpukovnik Zoran Živić ističe da je zadovoljan znanjem stečenim na Generalštabnom usavršavanju u Rimu.

- Na školovanju, pored italijanskih oficira, školuju se i oficiri iz čitavog sveta. Školovanje daje opsežna znanja za obavljanje narednih dužnosti na operativnom i strategijskom nivou, za komandovanje i za štabne dužnosti. Studije su integrisane i pored Generalštabnog usavršavanja tu su i master studije – objašnjava potpukovnik Živić, koji je na usavršavanju u Rimu proveo devet meseci.

Današnjem prijemu prisustvovao je i šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
08.07.2019
mp4 (102,85 MB)
Izjava ministra Vulina
08.07.2019
mp4 (94,01 MB)
Izjava potpukovnika Ilića
08.07.2019
mp4 (72,34 MB)
Izjava potpukovnika Živića
08.07.2019
mp4 (148,2 MB)
Prijem