Министарство одбране Републике Србије
 
22.05.2019.

Представници Комесаријата за избеглице и миграције на изложби „Одбрана 78“




Изложбу Министарства одбране и Војске Србије „Одбрана 78“, посвећену обележавању 20 година одбране отаџбине од НАТО агресије, посетили су данас представници Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије.

Међу данашњим посетиоцима била је и саветница Комесаријата за избеглице и миграције Ивана Антић Ћурко. Ивана се присећа да су за време НАТО агресије дежурства трајала 24 часа ради активног прихвата интерно расељиних особа са Косова и Метохије и њиховог збрињавања у колективним центрима.

- Имали смо избеглице у колективним центрима. У Сурдулици је у колективном центру погинуло двоје људи, када је гађан тај град. Нови Сад је остао без мостова. Тамо смо имали два колективна центра, па смо прелазили реку преко баржи. Наш допринос је био да се нађемо тим људима, да сместимо интерно расељена лица, да им улијемо веру и наду да нису напуштени, да смо ту да им помогнемо, као што им помажемо и данас.

Изложбу „Одбрана 78“ Ивана препоручује посебно млађим нараштајима, како би сазнали да је њихова отаџбина страшно страдала, била бомбардована без одлуке Савета безбедности Уједињених нација и да је над њом почињен стравичан злочин, за који нико није одговарао.

Петар Анђић каже да ће се последице трагичних дешавања за време НАТО агресије још дуго осећати у Србији.

- Поред свега што је уништено, скоро све је обновљено. Оно што, на жалост, никада не може да се врати то су сва она деца и војници који су настрадали дајући своје животе – рекао ја Анђић и додао да му је пре 20 година било незамисливо да би 19 богатих и моћних земаља НАТО-а могло да се дрзне и удари на једну тако малу земљу у поређењу са њима.

На Лазара Пејчића најјачи утисак оставила је соба са фотографијама деце страдале у НАТО агресији. Као дете војног пилота, и сам је 1999. године спознао шта значи страх за живот ближњих.

- Отац ми је био војни пилот. Сећам се, сваки пут када би долазио кући на неколико сати и сваки пут када би одлазио, постојала је стрепња да ли ћу га опет видети. Наравно, ту су и сирене. Живели смо поред Батајнице, која је често гађана. Мање-више, живели смо у подруму та два-три месеца – рекао је Пејчић.

Интерактивна и мултимедијална поставка приређена у Музеју града Београда, чији је аутор Душан Јововић, реализована је уз подршку Војног музеја и Музеја ваздухопловства, а драгоцен допринос дале су и јединице Војске Србије.

Изложба „Одбрана 78“ подељена је у осам целина, које јасно сведоче о дешавањима у СР Југославији која су претходила НАТО агресији и за време агресије. Обиље штампаног, тонског  и видео материјална, као и оригинални експонати, јединствен су путоказ за тумачење НАТО агресије над СР Југославијом.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.05.2019
mp4 (140,03 MB)
Изјава Иване Антић Ћурко
22.05.2019
mp4 (162,51 MB)
Изјава Петра Анђића
22.05.2019
mp4 (107,42 MB)
Изјава Лазарa Пејчића
22.05.2019
mp4 (192,76 MB)
Обилазак изложбе