Министарство одбране Републике Србије
 
13.05.2019.

Састанак министра одбране са ректором Универзитета националне одбране Кине




Министар одбране Александар Вулин састао се данас са ректором Универзитета националне одбране Народне Републике Кине генерал-потпуковником Зенг Хеом.

Министар Вулин је истакао да је недавни сусрет председника и врховног команданта Александра Вучића и председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга у Пекингу још једном показао да су тренутни билатерални односи две земље најбољи у њиховој историји, истичући „челично пријатељство" два народа.
Министар одбране изразио је велику захвалност на чврстој подршци Кине легитимним захтевима Републике Србије за очување територијалног интегритета и националног суверенитета, као и на посебној подршци кинеске стране  у Савету безбедности УН, али и јасној и доследној подршци Кине у онемогућавању нелегалног чланства тзв. Косова у међународним организацијама.

Србија чврсто и принципијелно, пренео је министар Вулин, подржава политику „једне Кине“, уз пуно поштовање и уважавање ставова Кине у односу на решавање питања Тајвана и Тибета.

Министар Вулин је истакао и да Република Србија пружа пуну подршку кинеској иницијативи „Један појас, један пут“ и активно је ангажована у оквиру механизма сарадње Кине са земљама Централне и Источне Европе .

Свеобухватно стратешко партнерство Кине и Србије, оцењено је на данашњем састанку, добија потврду и кроз све садржајнију сарадњу у области одбране, која је квалитетна и у узлазном тренду.

Министар Вулин је подсетио да је у протеклом периоду значајно унапређена војноекономска и војнотехничка, а улажу се напори и ка унапређењу војномедицинске сарадње. Значајна сарадња остварује се и на пољу војног образовања, о чему сведочи и чињеница о досадашњем школовању припадника две војске  на различитим облицима усавршавања у универзитетима одбране у Пекингу и Београду.

Министар Вулин је изразио уверење да ће током посете и разговора у Универзитету одбране, бити пронађени и модалитети за даље унапређење војнообразовне сарадње.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.05.2019
mp4 (109,33 MB)
Састанак