Министарство одбране Републике Србије
 
02.05.2019.

Министар Вулин: Наше небо је сигурно и ми га чувамо сами



Министар одбране Александар Вулин, у пратњи заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајора Петра Цветковића и команданта РВиПВО генерал-мајора Душка Жарковића, обишао је на аеродрому Батајница припаднике Војске Србије ангажоване у дежурној јединици ловачке авијације у оквиру стално задејствованих снага у систему РВиПВО и присуствовао давању узбуне за приправност и покретање те јединице.

Министар Вулин је, након обиласка, истакао да у нашем окружењу постоје многе земље које нису у стању да саме чувају своје небо, већ ратна ваздухопловства других земаља то раде за њих.

- Србија није једна од њих. Наше небо је сигурно, слободно и ми га чувамо сами. Захваљујући војно-техничком споразуму између председника Путина и председника Вучића, наше небо је слободно, наше небо је сигурно, а наше Ратно ваздухопловство и противвадухопловна одбрана је у потпуности опремљена да чува наш суверенитет када је небо у питању – нагласио је министар одбране.

Министар Вулин је подсетио да је и данас, у време првомајских празника, када грађани Србије уживају у заслуженим слободним данима, Војска Србије, као и увек, у приправности.

- Војска Србије никада не празнује, и нема дана када не чува своје небо и своју земљу, и нема дана када не чува наш начин живота, наш суверенитет и нашу слободу. Желим свим грађанима Србије да се лепо проведу са својим породицама, али да знају да су уз Војску Србије сигурни – поручио је министар Вулин.

Командант 204. ваздухопловне бригаде бригадни генерал Жељко Билић истакао је да се на аеродрому Батајница у стално задејствованим снагама у систему ПВО налази и ова дежурна јединица, чији су пилоти и технички састав 365 дана у години спремни да полете у сваком тренутку, у било каквим метеоролошким условима, дању или ноћу, како би бранили ваздушни простор Републике Србије.

- Данас је приказан показни лет, а ми смо спремни да одговоримо на све изазове, ризике и претње који се постављају пред нас. Томе је наравно допринео и пријем нових ваздухоплова, повећање оперативних способности, повећање броја сати налета и надамо се да ће то ићи само ка бољитку – нагласио је генерал Билић.

Један од пилота који су данас летели на ваздухопловима МиГ-29 је командир дежурне јединице ловачке авијације мајор Дејан Јанковић, који је истакао да је приказана симулација појављивања непознате летелице изнад територије Републике Србије.

- Симулирано је подизање приправности и полетање дежурне јединице, а као што се могло видети, успешно смо извршили пресретање тог ваздухоплова и извршили његову идентификацију. Након тога он је наставио својим путем, пошто је реч о авиону који није угрожавао наш ваздушни простор и вратили се на аеродром уз безбедно слетање, а дежурна јединица је тиме преведена у нижи степен приправности – објаснио је мајор Дејан Јанковић.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
02.05.2019
mp4 (385,81 MB)
Обилазак дежурне јединице на аеродрому Батајница
02.05.2019
mp4 (87,67 MB)
Изјава министра Вулина
02.05.2019
mp4 (64,79 MB)
Изјава бригадног генерала Билића
02.05.2019
mp4 (60,48 MB)
Изјава мајора Јанковића