Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.05.2019.

Ministar Vulin: Naše nebo je sigurno i mi ga čuvamo sami



Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Petra Cvetkovića i komandanta RViPVO general-majora Duška Žarkovića, obišao je na aerodromu Batajnica pripadnike Vojske Srbije angažovane u dežurnoj jedinici lovačke avijacije u okviru stalno zadejstvovanih snaga u sistemu RViPVO i prisustvovao davanju uzbune za pripravnost i pokretanje te jedinice.

Ministar Vulin je, nakon obilaska, istakao da u našem okruženju postoje mnoge zemlje koje nisu u stanju da same čuvaju svoje nebo, već ratna vazduhoplovstva drugih zemalja to rade za njih.

- Srbija nije jedna od njih. Naše nebo je sigurno, slobodno i mi ga čuvamo sami. Zahvaljujući vojno-tehničkom sporazumu između predsednika Putina i predsednika Vučića, naše nebo je slobodno, naše nebo je sigurno, a naše Ratno vazduhoplovstvo i protivvaduhoplovna odbrana je u potpunosti opremljena da čuva naš suverenitet kada je nebo u pitanju – naglasio je ministar odbrane.

Ministar Vulin je podsetio da je i danas, u vreme prvomajskih praznika, kada građani Srbije uživaju u zasluženim slobodnim danima, Vojska Srbije, kao i uvek, u pripravnosti.

- Vojska Srbije nikada ne praznuje, i nema dana kada ne čuva svoje nebo i svoju zemlju, i nema dana kada ne čuva naš način života, naš suverenitet i našu slobodu. Želim svim građanima Srbije da se lepo provedu sa svojim porodicama, ali da znaju da su uz Vojsku Srbije sigurni – poručio je ministar Vulin.

Komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Željko Bilić istakao je da se na aerodromu Batajnica u stalno zadejstvovanim snagama u sistemu PVO nalazi i ova dežurna jedinica, čiji su piloti i tehnički sastav 365 dana u godini spremni da polete u svakom trenutku, u bilo kakvim meteorološkim uslovima, danju ili noću, kako bi branili vazdušni prostor Republike Srbije.

- Danas je prikazan pokazni let, a mi smo spremni da odgovorimo na sve izazove, rizike i pretnje koji se postavljaju pred nas. Tome je naravno doprineo i prijem novih vazduhoplova, povećanje operativnih sposobnosti, povećanje broja sati naleta i nadamo se da će to ići samo ka boljitku – naglasio je general Bilić.

Jedan od pilota koji su danas leteli na vazduhoplovima MiG-29 je komandir dežurne jedinice lovačke avijacije major Dejan Janković, koji je istakao da je prikazana simulacija pojavljivanja nepoznate letelice iznad teritorije Republike Srbije.

- Simulirano je podizanje pripravnosti i poletanje dežurne jedinice, a kao što se moglo videti, uspešno smo izvršili presretanje tog vazduhoplova i izvršili njegovu identifikaciju. Nakon toga on je nastavio svojim putem, pošto je reč o avionu koji nije ugrožavao naš vazdušni prostor i vratili se na aerodrom uz bezbedno sletanje, a dežurna jedinica je time prevedena u niži stepen pripravnosti – objasnio je major Dejan Janković.

 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
02.05.2019
mp4 (385,81 MB)
Obilazak dežurne jedinice na aerodromu Batajnica
02.05.2019
mp4 (87,67 MB)
Izjava ministra Vulina
02.05.2019
mp4 (64,79 MB)
Izjava brigadnog generala Bilića
02.05.2019
mp4 (60,48 MB)
Izjava majora Jankovića