Министарство одбране Републике Србије
 
13.04.2019.

Приказ српског наоружања иностраним делегацијама




Министарство одбране организоваће следеће недеље приказ и демонстрацију са бојевим гађањем наоружања и војне опреме из домаћег развоја делегацијама из више партнерских земаља,  веома заинтересованих да се упознају са техничким и оперативним карактеристикама наших средстава, а које у Србију долазе на позив министра Александра Вулина.
 
Планирано је да буду представљена различита пешадијска средства, комплети заштитне балистичке опреме унапређених перформанси, нова фамилија савременог стрељачког наоружања - јуришне и снајперске пушке, нишани за наоружање укључујући и видео нишан који омогућава гађање из заклона, оптоелектронски системи за извиђање бојишта, наоружана роботизована земаљска платформа, оклопни транспортер 8х8 и оклопно возило 4х4. 

Страни партнери су заинтересовани  и за фамилију вођеног противтенковског наоружања, фибер-оптички и радио вођене ракете домета од пет до 25 километара, намењене за примену са земаљских или хеликоптерских платформи. 
 
Домаћа индустрија представиће и беспилотну наоружану летелицу, беспосадне ваздухопловне платформе и фамилију невођеног и вођеног ваздухопловног наоружања, као и артиљеријски ПВО систем малог домета за непосредну заштиту транспорта оклопних и јединица моторизоване пешадије, за дејство по дроновима и земаљским циљевима. 
 
Највеће интересовање влада за аутоматизовано артиљеријско оруђе НОРА Б52, вишецевни ракетни лансер који омогућава употребу вођених и невођених ракета, као и командно-информациони системи за подршку артиљерији.