Министарство одбране Републике Србије
 
12.04.2019.

Обележавање 74. годишњице пробоја Сремског фронта




Државном церемонијом на Спомен-комплексу „Сремски фронт“ у Адашевцима код Шида данас је обележена 74. годишњица пробоја Сремског фронта, операције којом су почеле завршне борбе за ослобођење Југославије у Другом светском рату.

Делегацију Министарства одбране и Војске Србије, која је одала почаст и положила венце у част страдалих, предводио је бригадни генерал Жељко Петровић. Церемонији су присуствовали и представници републичких и покрајинских органа, општине Шид, републичког и покрајинског СУБНОР-а, учесници НОР-а, њихови потомци и бројне делегације из земље и иностранства.

У бици која је вођена 175 дана, од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године, са обе стране учествовало је око 250.000 хиљада војника. Уз јединице Југословенске Армије, учествовале су и трупе Црвене армије и Бугарске Народне Армије, као и Бригада „Италија“.

У тешким и крвавим борбама, на снегу и ветру, погинуло је око 13.500 југословенских војника, углавном младића из Србије и Црне Горе, 1.100 припадника Црвене Армије, 630 припадника бугарске Народне Армије и 163 Италијана из састава југословенских јединица.

Пробој Сремског фронта означио је окончање Другог светског рата на територији Републике Србије.