Министарство одбране Републике Србије
 
02.04.2019.

Конференција поводом сајма НВО „ПАРТНЕР 2019”




Промотивна конференција поводом 9. међународног сајма наоружања и војне опреме „Партнер 2019” одржана је данас на Београдском сајму. Новинарима и гостима обратили су се в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор др Младен Вуруна, помоћник генералног директора „Југоимпорт–СДПР” Александар Лијаковић и саветница генералног директора Београдског сајма Мирјана Лукић.
 
Као и претходних година, покровитељ те сајамске манифестације је Министарство одбране, а суорганизатори су ЈП „Југоимпорт–СДПР” и Београдски сајам.

Др Ненад Милорадовић нагласио је да капацитети у области истраживања, развоја и производње НВО у Републици Србији, поред тога што представљају значајан ослонац одржавања и унапређења одбрамбене моћи Србије, представљају такође и потенцијал раста укупног извоза и економског развоја Србије. Раст извоза предузећа Одбрамбене индустрије Србије (ОИС) прошле године био је 13,9 процената.
 
Када је реч о капацитетима за истраживање и развој средстава НВО, окосницу представља Војнотехнички институт, али је протеклих година изграђен модалитет сарадње са осталим научним, образовним и истраживачким установама у земљи.
 
- Прошле године уведен је у наоружање Војске  рекордан број средстава НВО из домаћег развоја – укупно 29, а у првом кварталу ове године још додатних 13 средстава. До краја године очекује се увођење најмање још 24 средства из домаћег развоја – нагласио је др Ненад Милорадовић и најавио да ће на овогодишњем сајму „Партнер“ бити изложени и нови комплети заштитне балистичке опреме унапређених перформаси, нова фамилија стрељачког наоружања са одговарајућим оптичким и оптоелектронским нишанима, укључујући и видео-нишан, потом фамилија вођеног противоклопног наоружања, артиљеријски ПВО малог домета, беспосадне платформе како земаљске тако и ваздухопловне са њиховим наоружањем, модернизована борбена возила, нова теренска возила, укључујући и разне новитете, као и средства која су већ у употреби у јединицама Војске Србије. Другог дана сајма  биће организован приказ и демонстрација средстава с бојевим гађањем из производног програма „Југоимпорта СДПР“ и групације ОИС на полигону „Никинци”.

Начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор др Младен Вуруна рекао је да ће ове године на сајму бити приказана средства НВО која  могу стајати раме уз раме са средствима других реномираних произвођача НВО у свету.
 
- То је резултат вишегодишњег рада стручњака из организационих састава Управе за одбрамбене технологије, а са једним циљем - да будемо и кључни чинилац у подизању оперативних и функционалних способности Војске, да би наша војска била способна да изврши све своје задатке – истакао је генерал Вуруна.
 
Помоћник генералног директора ЈП „Југоимпорт СДПР” Александар Лијаковић подсетио је да се „Југоимпорт” тој сајамској манифестацији придружио 2004. године, кад је била само национална изложба, а данас представља значајан догађај на регионалном нивоу. И на овом сајму „Југоимпорт“ маркетиншки интегрише наступ предузећа Одбрамбене индустрије Србије и такође предузећа и групације коопераната у производњи сложених борбених система.   
 
Лијаковић је нагласио „ Југоимпортове“ технолошке продоре у неколико главних области НВО које су остварени у претходним година. Први технолошки продор јесте развој и производња сложених артиљеријских система, а затим производња и развој оклопних возила. Значајан је и технолошки продор у области ракетне артиљерије, затим вођених ракета, вођених бомби, али и продор у области муниције и других производа ОИС-а.
 
Новинарима се обратила и Мирјана Лукић, саветница директора Београдског сајма. Она је подсетила на значајне податке по којима се види узлазни тренд развоја те манифестације у протеклих 15 година – од 2004. године, када је на сајму наступило 23 излагача, број је сваке године повећаван да би у  2017.  било 128 излагача из 21 земље.
 
- Ти подаци указују колики рад, знање и напори стоје иза резултата које је српска одбрамбена индустрије постигла у последњих 15 година и које је имала прилику да прикаже на овом сајму. Значајно је да се „Партнер“ дешава у Србији и да се уз најмање трошкова може најкомплексније представити наоружање и војна опрема. Такође, ова манифестација изазива пажњу и инопартнера који су спремни да сарађују са српском привредом, са Министарством одбране и „Југоимпортом“. Изазива интересовање и иностраних излагача, којих је сваке године све више – истакла је Мирјана Лукић.

Овогодишњи сајам наоружања и војне опреме „Партнер” биће одржан од 25. до 28. јуна у две хале Београдског сајма – I и IV и на отвореном простору.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
02.04.2019
mp4 (386,89 MB)
Обраћање в.д. помоћника министра Ненада Милорадовићa
02.04.2019
mp4 (159,06 MB)
Обраћање генерал-мајора Младена Вуруне
02.04.2019
mp4 (374,7 MB)
Обраћање помоћника генералног директора "Југоимпорта СДПР“ Александра Лијаковића
02.04.2019
mp4 (86,75 MB)
Конференција за медије