Министарство одбране Републике Србије
 
17.02.2019.

Министар Вулин: Пријатељство председника Вучића и шеика Бин Заједа отворило нам је многа врата у Абу Дабију




"Поштовање које је у Абу Дабију указано Србији резултат је пријатељства председника Вучића и шеика Бин Заједа и отворило нам је многа врата у Абу Дабију. Шеик је поручио да Србија увек може да рачуна на његову подршку", изјавио је министар одбране, Александар Вулин, после састанка са шеиком Мохамедом Бин Заједом који је након свечаног отварања Mеђународног сајма наоружања "IDEX 2019" своје званичне састанке започео са српском делегацијом коју предводи министар војни.
 

"Читав свет је данас на сајму наоружања у Абу Дабију. На “IDEX 2019” су представници свих великих сила, великих компанија. Сви они који имају шта да понуде или купе када је копнена војска у питању налазе се овде. Зато је за нас велика част што је шеик Мохамед Бин Зајед отпочео званични део састанака са министрима управо са Србијом. Србија није највећа земља данас на сајму, али је очигледно заслужила поштовање. Лично пријатељство које је председник Вучић створио са шеиком Бин Заједом показало је да Србија може да се ослони на своје пријатеље и отворило нам је многа врата овде у Абу Дабију. Поштовање које се овде указало Србији је поштовање два велика светска лидера који се разумеју и чије земље могу и већ и сад веома добро сарађују", изјавио је министар одбране. 
 
"Шеик Бин Зајед је упутио личну поруку председнику Вучићу, али и истакао да Србија увек може да рачуна на његову подршку кад год и где год је потребно. Он јесте наш пријатељ и Абу Даби јесте емират који води рачуна о интересима Србије. Још једном је показао да нам је заиста велики пријатељ", поручио је министар Вулин.

 
Међународни сајам наоружања "IDEX 2019", који се одржава сваке друге године под покровитељством шеика Мохамеда Бин Заједа, свечано је отворен данас. Представља једину изложбу у региону Блиског истока и Северне Африке на којој се представљају најсавременије технологије намењене свим видовима оружаних снага. Због свог регионалног значаја IDEX привлачи високе државне званичнике, представнике одбрамбене индустрије и оружаних снага који су потенцијални корисници средстава наоружања и војне опреме. На овогодишњем сајму учествује око 1.300 излагача из више од 60 земаља. Као и претходних година и на овом сајму српска одбрамбена индустрија и "Југоимпорт СДПР" су на импозантном штанду представили савремена достигнућа у области наоружања.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.02.2019
mp4 (178,6 MB)
Изјава министра Вулина
17.02.2019
mp4 (65,78 MB)
Састанак министра Вулина и шеика Бин Заједа
17.02.2019
mp4 (352,16 MB)
Отварање сајма