Министарство одбране Републике Србије
 
30.01.2019.

Министар Вулин: Војска се унапређује и осавремењује средствима која смо сами произвели



Министар одбране Александар Вулин обишао је данас Технички опитни центар на полигону "Никинци", где је, са сарадницима, присуствовао испитивањима нових средстава наоружања и војне опреме.

Министар Вулин истакао је да је 2018. година била по много чему изузетна година, а посебно када је у питању увођење средстава у наоружање.

- 2018. године увели смо 29 нових система у наоружање, а пре тога, рекордна година је била 2009. година, када је уведено само осам. Ми ћемо наставити да улажемо у индустрију наоружања, наставићемо да опремамо нашу војску, али на првом месту трудићемо се да то радимо средствима која смо сами произвели – нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, за разлику од времена када је овом земљом владао ДОС и када је војска плански и намерно уништавана, када смо имали четири МиГ-а 29, од којих су три била предвиђена да лете, а четврти је служио само да се са њега скидају резервни делови, ми данас имамо 10 авиона МиГ-29, а уговорено је још четири МиГ-29 која ћемо добити од Белорусије.

- За разлику од времена у коме нисмо имали ни хеликоптере, ми имамо два нова Ми-17, добићемо још три нова Ми-17, а добијамо још четири Ми-35. Крајем марта очекујем да ће стићи и први Х-145, само први од пет и још четири која ћемо обезбедити за припаднике МУП-а. За разлику од тих времена, Војска се унапређује и осавремењује – нагласио је министар Вулин.

Према речима помоћника министра за материјалне ресурсе др Ненада Милорадовића, данас смо у Техничком опитном центру видели како се испитују нова средства наоружања.

- Имали смо прилику да видимо како се сада повећава квалитет и брзина испитивања новом техником којом је опремљен ТОЦ. Радимо са новим дигиталним метама – истакао је помоћник министра Милорадовић, додајући да се на полигону Никинци и даље инвестира и да се дограђују капацитети полигона, јер је он кључна институција и за систем одбране и за војну индустрију, практично шеснаеста фабрика војне индустрије.
Осим Војнотехничког института, додао је он, сви који се баве развојем и производњом наоружања и војне опреме, морају да прођу кроз ТОЦ како би затворили круг испитивања.

- Наш је главни циљ да убрзамо опремање Војске најсавременијим системима наоружања. Овде само видели испитивања три система који се очекују да уђу у наоружање Војске Србије до средине године, као и неких веома перспективних и софистицираних система за које се очекује да уђу у наоружање за око годину и по дана – рекао је Милорадовић и додао да је процес испитивања сложен и да подразумева разне врсте опита и излагање система наоружања најсложенијим климо-механичким условима.

Он је нагласио да су се данас могле видети опитне коморе у којима се системи излажу веома ниским, а затим врло високим температурама, а затим се тестирају њихове карактеристике, као и опитовање даљински управљане борбене станице на „малом Милошу“.

- Задовољан сам како то напредује и рачунамо да ћемо уз овај замах који у овом тренутку имамо и уз све инвестиције које се дешавају да би се цео процес убрзао, као и додатне стимулације које се дају истраживачком кадру, остварити значајан скок у опремљености Војске Србије до краја ове године – закључио је помоћник министра Милорадовић.

Начелник Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије пуковник Милан Поповић истакао је да је један од главних задатака те Управе да заједно са ТОЦ-ом и надлежним управама Министарства одбране и Војнотехничким институтом уводи сложене борбене системе, средства наоружања и војне опреме у оперативну употребу Војске Србије.

Он је истакао да део ТОЦ-а у Никинцима намењен за испитивање наоружања и војне опреме представља уникатан ресурс не само у држави, већ и региону и он  испоручује „техничку истину“ и елаборат о испитивању средстава, који је кључни за доношење одлуке о увођењу средстава у наоружање и војну опрему.

- У претходном периоду направили смо низ активности да осавременимо овај Центар, како инфраструктурно тако и набавком савремених мерних инструмената и средстава. То ће нам омогућити да један амбициозан план који имамо у 2019. години приведемо крају и извршимо задатак увођења већег броја средстава него у претходној години – истакао је пуковник Поповић.

Министар одбране обишао је данас артиљеријску радионицу Центра за испитивање наоружања и војне опреме "Никинци", где је представљена новонабављена и савремена опрема која се користи за полигонска испитивања, међу којима су и уређај за визуелну инспекцију цеви артиљеријског наоружања, микрометарска звезда за мерење калибра цеви, као и радар за мерење почетне брзине пројектила и уређај за прикупљање метеоролошких података.

У наставку обиласка, министар Вулин присуствовао је представљању конструкторских и интерних испитивања средстава из развоја усавршеног ПА система Бофорс-ПАСАРС, провери функције гађања након реализоване вожње даљински контролисане беспосадне земаљске платформе "Милош", као и лансирном испитивању у затвореној петљи вођења ракете 2Т5.

Данашњем обиласку присуствовали су и начелник Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе генерал-мајор др Младен Вуруна и директор Техничког опитног центра пуковник др Слободан Илић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.01.2019
mp4 (153,81 MB)
Изјава министра Вулина о опремању
30.01.2019
mp4 (260,5 MB)
Изјава помоћника министра Ненада Милорадовића
30.01.2019
mp4 (172,63 MB)
Изјава пуковника Милана Поповића
30.01.2019
mp4 (292,96 MB)
Обилазак