Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.01.2019.

Ministar Vulin: Vojska se unapređuje i osavremenjuje sredstvima koja smo sami proizveli



Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas Tehnički opitni centar na poligonu "Nikinci", gde je, sa saradnicima, prisustvovao ispitivanjima novih sredstava naoružanja i vojne opreme.

Ministar Vulin istakao je da je 2018. godina bila po mnogo čemu izuzetna godina, a posebno kada je u pitanju uvođenje sredstava u naoružanje.

- 2018. godine uveli smo 29 novih sistema u naoružanje, a pre toga, rekordna godina je bila 2009. godina, kada je uvedeno samo osam. Mi ćemo nastaviti da ulažemo u industriju naoružanja, nastavićemo da opremamo našu vojsku, ali na prvom mestu trudićemo se da to radimo sredstvima koja smo sami proizveli – naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, za razliku od vremena kada je ovom zemljom vladao DOS i kada je vojska planski i namerno uništavana, kada smo imali četiri MiG-a 29, od kojih su tri bila predviđena da lete, a četvrti je služio samo da se sa njega skidaju rezervni delovi, mi danas imamo 10 aviona MiG-29, a ugovoreno je još četiri MiG-29 koja ćemo dobiti od Belorusije.

- Za razliku od vremena u kome nismo imali ni helikoptere, mi imamo dva nova Mi-17, dobićemo još tri nova Mi-17, a dobijamo još četiri Mi-35. Krajem marta očekujem da će stići i prvi H-145, samo prvi od pet i još četiri koja ćemo obezbediti za pripadnike MUP-a. Za razliku od tih vremena, Vojska se unapređuje i osavremenjuje – naglasio je ministar Vulin.

Prema rečima pomoćnika ministra za materijalne resurse dr Nenada Miloradovića, danas smo u Tehničkom opitnom centru videli kako se ispituju nova sredstva naoružanja.

- Imali smo priliku da vidimo kako se sada povećava kvalitet i brzina ispitivanja novom tehnikom kojom je opremljen TOC. Radimo sa novim digitalnim metama – istakao je pomoćnik ministra Miloradović, dodajući da se na poligonu Nikinci i dalje investira i da se dograđuju kapaciteti poligona, jer je on ključna institucija i za sistem odbrane i za vojnu industriju, praktično šesnaesta fabrika vojne industrije.
Osim Vojnotehničkog instituta, dodao je on, svi koji se bave razvojem i proizvodnjom naoružanja i vojne opreme, moraju da prođu kroz TOC kako bi zatvorili krug ispitivanja.

- Naš je glavni cilj da ubrzamo opremanje Vojske najsavremenijim sistemima naoružanja. Ovde samo videli ispitivanja tri sistema koji se očekuju da uđu u naoružanje Vojske Srbije do sredine godine, kao i nekih veoma perspektivnih i sofisticiranih sistema za koje se očekuje da uđu u naoružanje za oko godinu i po dana – rekao je Miloradović i dodao da je proces ispitivanja složen i da podrazumeva razne vrste opita i izlaganje sistema naoružanja najsloženijim klimo-mehaničkim uslovima.

On je naglasio da su se danas mogle videti opitne komore u kojima se sistemi izlažu veoma niskim, a zatim vrlo visokim temperaturama, a zatim se testiraju njihove karakteristike, kao i opitovanje daljinski upravljane borbene stanice na „malom Milošu“.

- Zadovoljan sam kako to napreduje i računamo da ćemo uz ovaj zamah koji u ovom trenutku imamo i uz sve investicije koje se dešavaju da bi se ceo proces ubrzao, kao i dodatne stimulacije koje se daju istraživačkom kadru, ostvariti značajan skok u opremljenosti Vojske Srbije do kraja ove godine – zaključio je pomoćnik ministra Miloradović.

Načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Milan Popović istakao je da je jedan od glavnih zadataka te Uprave da zajedno sa TOC-om i nadležnim upravama Ministarstva odbrane i Vojnotehničkim institutom uvodi složene borbene sisteme, sredstva naoružanja i vojne opreme u operativnu upotrebu Vojske Srbije.

On je istakao da deo TOC-a u Nikincima namenjen za ispitivanje naoružanja i vojne opreme predstavlja unikatan resurs ne samo u državi, već i regionu i on  isporučuje „tehničku istinu“ i elaborat o ispitivanju sredstava, koji je ključni za donošenje odluke o uvođenju sredstava u naoružanje i vojnu opremu.

- U prethodnom periodu napravili smo niz aktivnosti da osavremenimo ovaj Centar, kako infrastrukturno tako i nabavkom savremenih mernih instrumenata i sredstava. To će nam omogućiti da jedan ambiciozan plan koji imamo u 2019. godini privedemo kraju i izvršimo zadatak uvođenja većeg broja sredstava nego u prethodnoj godini – istakao je pukovnik Popović.

Ministar odbrane obišao je danas artiljerijsku radionicu Centra za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci", gde je predstavljena novonabavljena i savremena oprema koja se koristi za poligonska ispitivanja, među kojima su i uređaj za vizuelnu inspekciju cevi artiljerijskog naoružanja, mikrometarska zvezda za merenje kalibra cevi, kao i radar za merenje početne brzine projektila i uređaj za prikupljanje meteoroloških podataka.

U nastavku obilaska, ministar Vulin prisustvovao je predstavljanju konstruktorskih i internih ispitivanja sredstava iz razvoja usavršenog PA sistema Bofors-PASARS, proveri funkcije gađanja nakon realizovane vožnje daljinski kontrolisane besposadne zemaljske platforme "Miloš", kao i lansirnom ispitivanju u zatvorenoj petlji vođenja rakete 2T5.

Današnjem obilasku prisustvovali su i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse general-major dr Mladen Vuruna i direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik dr Slobodan Ilić.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
30.01.2019
mp4 (153,81 MB)
Izjava ministra Vulina o opremanju
30.01.2019
mp4 (260,5 MB)
Izjava pomoćnika ministra Nenada Miloradovića
30.01.2019
mp4 (172,63 MB)
Izjava pukovnika Milana Popovića
30.01.2019
mp4 (292,96 MB)
Obilazak