Министарство одбране Републике Србије
 
22.01.2019.

Обележен Дан Војне болнице Ниш




Свечана академија којом је обележен Дан Војне болнице Ниш – 22. јануар и 141 година од оснивања Велике војне болнице за хиљаду рањеника и болесника одржана је данас у нишком Дому Војске.

Прослави су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Бојан Јоцић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић,  начелник Управе за војно здравство бригадни генерал Угљеша Јовичић, епископ нишки господин Арсеније, представници локалне самоуправе града Ниша, здравствених установа, градских институција и удружења.

Државни секретар Јоцић честитао је празник припадницима Војне болнице Ниш у име министра одбране Александра Вулина и своје име, поручивши да је та здравствена установа дубоко уткана у  историју и борбу српског народа.

- Одговорност, марљиви рад, пожртвованост и све оно што мора да чини здравственог радника и припаднике Војске Србије одликује и докторе, медицинске сестре и друге службенике Војне болнице Ниш. Војни санитет неодвојиви je део и важан чинилац Министарства одбране, који не брине само о здрављу сто хиљада војних осигураника, већ и о здрављу цивила који услуге војних здравствених институција користе са огромним поверењем.

Јоцић је подсетио да је стручност војног санитета доказана и високо оцењена и ван граница наше земље, учешћем у мировним оперaцијама.

- Министарство одбране води рачуна да се активно ради на кадровском, инфраструктурном и техничком опремању, тако да је прошле године омогућило да се  Војној болници Ниш обезбеди опрема за две нове операционе сале, радиодијагностичка и опрема за рад превентивно-медицинских екипа. Министарство одбране ће и у следећој години наставити да пружа максималну подршку војном здравству у целини – поручио је државни секретар.

Припадници нишке војне болнице су деценијама и вековима градили углед те здравствене установе, а данас је Војна болница Ниш савремена здравствена установа, драгоцена и значајна не само за град Ниш и Војску Србије, већ и за европску традицију војног санитета.

Управник Војне болнице Ниш пуковник др Јовица Станојковић је у свом обраћању подвукао да богатство војне болнице лежи пре свега у њеним припадницима који својим залагањем и исказивањем посвећености племенитим циљевима раде на испуњењу свих задатака у складу са светлим традицијама и угледом Војне болнице и Војске Србије.



- Имамо снажну подршку Министарства одбране за изградњу ургентно-пријемног блока у нашем комплексу, што ће знатно подићи и осавременити ниво и квалитет наших услуга. Важно је истаћи да смо у протеклој години организовали акције бесплатних и превентивних прегледа у Нишу, Врању, Босилеграду, Тутину и другим местима и да се 25 наших припадника налази у мировној мисију у Централној Афричкој Републици – рекао је пуковник Станојковић.

На свечаности је изведен пригодан културно-уметнички програм, а  управник Војне болнице Ниш је за плодотворну сарадњу и помоћ у формирању богослужбеног простора и капеле уручио Плакете Министарства одбране Републике Србије Епископу нишком Арсенију и директору Казнено-поправног завода у Нишу Дејану Панићу.

Свечаној академији претходило је полагање венаца уз војне почасти на спомен пирамиду жртвама пегавог тифуса у комплексу Војне болнице Ниш.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.01.2019
mp4 (145,44 MB)
Обраћање државног секретара Бојана Јоцића
22.01.2019
mp4 (100,5 MB)
Обраћање управника Војне болнице Ниш пуковника др Јовице Станојковића
22.01.2019
mp4 (167,11 MB)
Свечаност