Министарство одбране Републике Србије
 
14.11.2018.

Министар о наводима Хрватске и вежби "Век победника"




Коментаришући наводе у хрватским медијима да је вежба „Век победника“ само одговор на хрватску вежбу у којој су, како наводе боље приказани услови сајбер ратовања и да је српска вежба једна обична конвенционална вежба, којом се Србија такмичи само по броју војника, министар Вулин је, гостујући у Јутарњем програму ТВ „Пинк“ изјавио да Војска Србије има Управу за сајбер ратовање, која је уведена како би се бавила и заштитом наших јединица у сајбер простору и да се за сваки покрет војске, па и за вежбе такве снаге попут „Века победника“ покрива сајбер простор.

- Могли смо се такмичити и по броју војника, тенкова, ваздухоплова, артиљеријских оруђа, ракетних оруђа и тако даље, али знате, то говори о дубоким комплексима које имају према Србији. Вежба хрватске војске се звала „Велебит“ и није прокоментарисана од стране наше војске, наше политике и наших медија ни једним јединим словом. Нико није знао да се то десило нити је то кога занимало. То је њихово право, вежба на њиховој територији, нека раде шта хоће. А што је њима битно што ми вежбамо и како ми вежбамо? Погледајте какав је то дубоки комплекс. Они повезују нашу војну вежбу са њиховом, а превиђају једну малу чињеницу, да смо ми вежбу урадили на годишњицу победе у Првом светском рату . Јесмо ли и то прилагођавали њиховој вежби па смо одлучили кад ће бити победа у Првом светском рату, не би ли одговорили на њихово вежбање, поручио је министар одбране.

Министар Вулин је подсетио да није било победа српске војске у Првом светском рату, територија Хрватске, као поражене стране, би била раскомадана.

- Да није било тога, њихова територија би била раскомадана. Италија би преузела највећи део тадашње територији Хрватске. Уосталом то су одредбе Лондонског споразума. Да није било српске војске, не само Хрватска и Црна Гора би била раскомадана између разних савезника, а овако је била сачувана за нека будућа времена.

Оцењујући значај вежбе „Век победника“, министар Вулин је указао да је на вежби показано 8.000 врхунски обучених људи, који воле своју земљу, који воле своју војску и који су врхунски професионалци.

- Осам хиљада људи, без и једног јединог инцидента. Не можете ви да шминкате учинак тенкова. Када изведете тенкове и испред њих ставите мету на два километра па на четири километра и видите да су погодили из покрета – то се не шминка и та војска се не прави за седам дана и не прави се за месец дана. То је војска која је прављена стрпљиво и упорно од 2012. године. Сад смо изашли да је покажемо, додао је министар Вулин, истичући да је до 2012. године, када је Александар Вучић постао министар одбране, да је било дана када није било „ловачке паре“, што значи да није било два исправна авиона која би контролисала и бранила ваше небо, што је међународна обавеза.

Данас, нагласио је министар Вулин, не морамо да размишљам о томе.

- Показали смо осам МиГ- ова 29. Показали смо не само МиГ-ове, него и Орлове. Показали смо и Г-4. Показали смо хеликоптере. Показали смо тенкове, топове и што је најважније, показали смо 8.000 врхунски обучених људи, који воле своју земљу, који воле своју војску и који су врхунски професионалци. То се не прави за седам дана. Само замислите какав је посао био и каква је то логистичка операција да 8.000 људи распоредите на 10 локација, да их нахраните, обучете, довезете, одвезете, донесете им средства. Све су они то сами радили. Нисмо их ми возили аутобусима, него су они ишли, као што би ишли и испуњави све своје редовне задатке.

Министар Вулин је поручио да би такав подухват био немогућ 2011. и 2012. године.

- Да нам је било ко наредио то, ми не би могли да изведемо 8.000 људи. Нисмо имали 8.000 наоружаних и обучених људи на овај начин. Нисмо имали 100 исправних тенкова и 100 посада које би могле да возе тенкове, поручио је министар одбране, потврђујући констатацију новинара да Србија сада има оклопну бригаду јачу и од Француске.

- Ми смо, што се оклопа тиче, заиста у регионалном смислу апсолутно први, а можемо да се меримо и са много већим земљама. Али није то ствар да ми желимо да било коме претимо и да ми хоћемо да ратујемо са неким. Ми само показујемо шта је Војска Србије, као важна институција српског народа, спремна и способна да уради. И немојте заборавити да постојимо. Постојимо, ту смо и никада немојте у било каквој политичкој рачуници калкулисати могућност да је Србија слаба и незаштићена, нагласио је министар одбране

Коментаришући оцене светских медија за вежбу „Век победника“, које се крећу се од тога да је Србија показала снагу у време растуће напетости око Космета, али и да, како наводе неке америчке агенције, Србија са својим савезницима – Русијом све више витла сабљом око Космета, министар Вулин је прокоментарисао да свако може извући закључке какве хоће и нагласио да је Србија мирољубива земља и да војска постоји да би чувала мир и стабилност земље.

- Ми смо мирољубива земља, али смо војска која ће испунити свако наређење државног руководства и свог врховног команданта. Свако наређење се увек и односило на то да чувамо мир, сигурност и стабилност наше земље и српског народа где год он буде живео. То је наш посао. Зато постојимо. Не постоји војска да би се сликала. Војска постоји да би чувала мир и стабилност. Војска постоје да вам покаже да је у стању да код Титела, на Тиси, направи понтонски мост од 200 метара и да преко њега пребаци тенковску чету као да је то ништа, а то није радила ни једна војска на овим просторима од седамдесетих година, истакао је министар одбране.

Према његовим речима, војска постоји да би показала и технолошки напредак и да је све чиме располажеме исправно и функционално.

- Сећате се оних прича да је наша војска никаква, зарђали МиГ-ови. Ево МиГ-ова, видели сте их како лете. Нема тенкова? Ево тенкова. Нема артиљерије? Имамо артиљерију и што је најважније, имамо обученог војника, али војника који је и сигуран и биће све задовољни, војника који је ове године имао повишицу од 10 процената плате и идуће године ће имати још девет процената плате, војника коме су повећане дневнице, војника коме се обезбеђује стамбена изградња, који има потребан број униформи и чизама и новог наоружања, војника који се воли, рекао је министар Александра Вулин.