Министарство одбране Републике Србије
 
08.11.2018.

Честитка министра одбране поводом Дана Прве бригаде Копнене војске




Свим припадницима Прве бригаде Копнене војске честитам 9. новембар – Дан јединице

Тог дана 1918. године, јединица српске војске предвођена мајором Војиславом Бугарским ушла је  у  Нови Сад, као центар политичког покрета за отцепљење Срема, Баната, Бачке и Барање од  Угарске и њихово присаједињавање Србији, што се догодило 25. новембра на Великој народној скупштини. Та и друге јединице српске војске, које су запоселе назначену територију, омогућиле су спровођење избора за Скупштину и долазак посланика за њено одржавање.

Настављајући традицију дугу читав век, у години јубилеја остварили сте запажене резултате у обезбеђењу административне линије са Косовом и Метохијом, контроли Копнене зоне безбедности, припреми и ангажовању јединица за пружање помоћи цивилним властима и оспособљавању и усавршавању професионалних састава за извршење наменских задатака.

Уз жељу да и у наредном периоду професионално реализујете постављене задатке дајући пун допринос развоју оперативне способности како Копнене војске, тако и Војске Србије у целини, честитам вам јубиларну годишњицу постојања  и рада ваше јединице.