Министарство одбране Републике Србије
 
01.11.2018.

Министар Вулин: Срби надљудски воле слободу



Србе никада и нипошто немојте потценити и мислити да Срба и њихове државе нема и да је неће бити. Срби надљудски воле слободу и као такви су преживели оно што не би преживели ни најбројнији ни већи. Српски народ памти све, и добро и зло. Само добро увек и безусловно врати, а зло понеки пут и на своју штету пропусти, поручио је министар одбране Александар Вулин на отварању изложбе Амбасаде Француске “Наша историја, наша сећања“, у холу Старог двора, посвећену ослобођењу у Првом светском рату, а приређену у оквиру манифестације “Дани слободе”.



Реч је о путујућој изложби о породичним сећањима и француско-српском пријатељству, која обухвата сећања на ослобађање Србије и на француско-српско војно и цивилно пријатељство.

Како је истакао министар Вулин, савезништво и храброст исковано са француском војском и народом, пре 100 година у овом граду, неће се и не може заборавити.

- Ми, потомци јунака и немамо другог пута до да покушавамо да будемо велики као они, да постанемо и већи од њих. Срби никада не бирају погрешну страну, зато што вредности за које се боре немају везе са именима и странама, већ са вредностима због којих постоје. Каже српски војвода Д’Епере да је једини ко је могао да сустигне српску пешадију била српска коњица, али је заборавио да запише још једну реченицу, да је и пешадију и коњицу једино престигао српски народ. Исти онај народ што је стрпљиво, храбро, тихо и упорно умирао са својом војском само да му не умре држава. Ако умре држава, умреће слобода, а ако нема слободе нема ни разлога ни смисла да живи и постоји, нагласио је министар Вулин.

Он је поручио и да су и српска и француска војска, пре тачно 100 година, још једном доказале да умиру за оно за шта живимо – за слободу.

- Сваки српски војник ценио је жртву француског војника више него своју, јер Срби кажу не треба ни награде ни похвале за то да живиш и умреш за своју земљу. За то постојиш. Али, велика је награда и заслужена похвала од неког далеког странца који је својом борбом и смрћу баш у овом граду постао један од нас, закључио је српски министар одбране.


Присутнима су се обратили и државна секретарка у Министарству одбране Француске Женевјев Дарјесек и градоначелник Београда др Зоран Радојичић.

Државна секретарка Дарјесек истакла је да је данас овде како би обележила заједнички успех војски Француске и Србије и отворила изложбу.

- Изложба омогућава увид у историју Првог светског рата, али омогућава и да се истакну патње градова и цена коју су сви платили, војници и цивили, током овог рата. Такође, Изложба преко породичних сећања повезује историје наша два народа, поручила је Дарјесек.

Градоначелник Београда рекао је да изложба сведочи о важном пријатељству за нашу земљу.

- Србија и Француска су за време Великог рата биле на правој страни. Наше земље су биле одани савезници и саборци када је то било најтеже, а изложба је сведочанство управо тог савезништва, рекао је Радојичић.

Манифестација “Дани слободе” организована је у Београду поводом 100 година од ослобођења Београда у Првом светском рату и 74 године од ослобођења Београда у Другом светском рату, а биће завршена вечерас, свечаном академијом у Центру “Сава”.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.11.2018
mp4 (208,9 MB)
Обраћање министра Вулина
01.11.2018
mp4 (225,67 MB)
Отварање изложбе