Министарство одбране Републике Србије
 
25.10.2018.

Министар Вулин: Политика силе довела је до смрти међународног права



- Већина безбедносних претњи које данас погађају Европу последица су униполарног света коме је сила сама себи оправдање што је довело до смрти међународног права. Ако не оживимо међународно право, наш живот неће бити вредан живљења, поручио је министар одбране Србије Александар Вулин обраћајући се на првој пленарној сесији „Међународна безбедност, нове идеје и приступи“ на 8. међународном Сјангшан форуму у Пекингу на коме учествује на позив министра националне одбране НР Кине.

- Регион Југоисточне Европе, као и већи део света, данас погађа исламски фундаментализам, мигрантска криза и повратак униполарног менталитета, а сви наши проблеми могу да стану у једну реченицу – смрт међународног права, рекао је министар Вулин.

Он је истакао и да је након што је без одлуке Савета безбедности Уједињених нација НАТО бомбардовао Србију, међународно правo умрло.

- И сада постоје притисци да се тзв. Косово прими у Интерпол или УНЕСКО. Како би Интерпол могао да сачува свој углед ако податке о наркодилерима буде делио са Приштином одакле долазе најмоћнији нарко кланови? Сви ви који сте признали тзв. Косово, као последицу силе, размислите још једном, јер све оно што је урађено мојој земљи, може бити урађено и вама. Када сила постане закон никада нећете знати када ће се применити и на вас, рекао је српски министар одбране.

Скренуо је пажњу и на то да се Србија данас суочава и са једним посебним изазовом који је и највећа безбедносна претња на Балкану, а то је Велика Албанија.

- Да би била створена, она мора да поцепа Србију, Црну Гору, Северну Македонију па и Грчку. Они који су мислили да се исламски тероризам може заситити српским народом на путу су да понове грешку. Ако се у дијалогу, који храбро и мудро, у име Србије са Приштином води председник Вучић, не буде постигло решење прихватљиво за обе стране и ако се силом покуша створити Велика Албанија, онда ће Балкан још једном горети. А тај пожар неће горети само на Балкану, истакао је министар Вулин.

Своје излагање српски министар одбране закључио је речима да се сви морамо супротставити униполарном свету ако желимо да останемо слободни.
- Ако не оживимо међународно право, наш живот неће бити вредан живљења, рекао је министар Вулин.

Обраћање панелиста изазвало је велико интересовање делегата који су поставили бројна питања. Овогодишњи 8. међународни Сјангшан безбедносни форум окупио је око 500 учесника из 72 земље и међународне организације.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.10.2018
mp4 (273,99 MB)
Обраћање министра Вулина
25.10.2018
mp4 (182,04 MB)
Сјангшан форум у Пекингу