Министарство одбране Републике Србије
 
19.10.2018.

Министар Вулин: Очекујемо да НАТО поштује своју реч



Упитан да прокоментарише шта Београд сада може да уради и да ли је могуће зауставити формирање "војске Косова", министар одбране Александар Вулин гостујући у јутарњем Дневнику РТС-а изјавио је да то суштински није питање за Београд, већ за међународну заједницу.



- Међународна заједница је Резолуцијом 1244 преузела на себе одговорност за свако стање на простору Косова и Метохије, али и за поштовање мира и безбедности, за поштовање живота свих који живе на простору Косова и Метохије. Сада је време да видимо да ли je међународна заједница у стању да спроведе сопствени мандат и сопствене одлуке – истакао је министар Вулин.

Према његовим речима, реакције сведоче да и НАТО у овом тренутку сматра да косовске снаге безбедности не треба да мењају свој формат, и сада је, такође, прилика да видимо колика је важност и колика је тежина речи НАТО пакта.

- Ја ћу вас подсетити да је председник Александар Вучић успео да избори од НАТО пакта гаранције да се никакве оружане формације косовских Албанаца неће појављивати северно од Ибра. То је био један од услова да се потпише Бриселски споразум, а није било лако постићи те гаранције. Сада је време да НАТО пакт, као организација, покаже колико је њихова реч тешка и да ли се у њу може поуздати. Ми смо потписали Бриселски споразум између осталог јер нам је гарантовао да никакве оружане формације неће прелазити на север Косова и Метохије и самим тим да их неће ни бити – истакао је министар Вулин.

Говорећи о безбедносним и политичким последицама по Србију и по Србе на Косову и Метохији, министар Вулин је оценио да Приштина на овај начин значајно дестабилизује ситуацију на читавом овом простору, не Срби.

- Од нас није дошло апсолутно ништа што би могло да узнемири простор Косова и Метохије или било кога у региону. Али агресивно и бахато понашање приштинских власти, понашање које, очигледно, има за циљ да изазове дестабилизацију на простору Косова и Метохије је нешто што би морало да буде препознато и осуђено. Морамо већ једном да видимо ко је тај ко прави проблеме на простору Косова и Метохије – нагласио је министар Вулин.

Одговарајући на питање да ли је на овај начин заобиђен Устав, иако је више пута речено да Устав мора да се поштује и да се има сагласност Срба на Косову и Метохији, министар Вулин је рекао да је "то још само један доказ да то није никаква држава, већ само територија. Државе поштују свој Устав, територије не могу. Они крше и сопствене такозване законе, они крше и сопствени такозвани Устав. Један од разлога за који верујем да је НАТО пакт врло скептичан према тој такозваној "војсци Косова", јесте што и по НАТО стандардима, ви морате да имате и одређени проценат националних мањина у саставу онога што зовете војском. Они то немају. Они хоће војску, али без Срба. Они хоће територију, али без Срба, они хоће Косово и Метохију, али без Срба", истакао је министар Вулин.

Министар Вулин се нада да ће у току дана разговарати са представницима КФОР-а. "Занима ме њихов став, као што ме веома занима да ли ће испоштовати Резолуцију 1244, што је потпуно у њиховој одгговорности. КФОР је једина оружана сила на простору Косова и Метохије и не може бити друге. Стварање паравојске на простору Косова и Метохије је нешто што угрожава читав регион – поручио је министар Вулин и додао да је многим великим силама у интересу да нестане УНМИК, КФОР и Резолуција 1244 и да тамо покушају да направе оно што нису успели свих ових година – да направе независну државу Косово.

- Србија ће бити привржена међународном праву, као и увек, радићемо на томе да се ствари смире, стабилизују, да сачувамо Србе на простору Косова и Метохије. Ми ћемо бити одговорни – нагласио је министар Вулин.

Он је, такође, истакао да зна да је председник Вучић веома забринут око свега што се дешава на простору Косова и Метохије.

- Синоћ, током читаве ноћи су размењиване информације и анализирана је ситуација на простору Косова и Метохије и исто тако сам потпуно сигуран да ће он донети најбољу могућу одлуку и да ће водити рачуна о интересима Србије и Срба. Некада је најлакше урадити оно што осећате, оно што у једном тренутку може да вас понесе и што свако од нас разуме и прихвата као истину, али државни разлози су изнад тога и Александар Вучић је показао да је у стању да води државу, а не да се води емоцијама, мојим или било чијим другим – закључио је министар Вулин.