Министарство одбране Републике Србије
 
12.10.2018

Завршне припреме за REGEX 18



Последња припремна радионица зa мултинационалну командно-штабну вежбу подржану рачунарским симулацијама REGEX 18 реализује се ове недеље у Центру за обуку путем симулација у београдској касарни „Бањица 2“ .

Припадници вежбајуће команде мултинационалне бригаде завршавају последње припреме и обуку у коришћењу симулационог софтвера, док инструктори и руководство разрађују супозиције и инциденте који ће бити прави изазов за припаднике вежбајуће бригаде.
 
REGEX 18 представља заједничку обуку војних, цивилних и полицијских структура за учешће у мултинационалним операцијама подршке миру под мандатом Уједињених нација и извешће се од 15. до 19. октобра у просторијама Центра за обуку путем симулација. Циљеви обучавања, које се изводи по НАТО стандардима и процедурама, фокусирани су на унапређење способности штабних официра команде бригаде за командовање и контролу снага у операцији у мултинационалном окружењу и унапређење интероперабилности.
 
На REGEX 18, oсим припадника Војске Србије, учествоваће припадници Специјалне антитерористичке јединице МУП-а, представници међународних организација (Канцеларија УН у Београду, Уницеф, УНХЦР, ОЕБС, Међународни комитет Црвеног крста), Комесаријата за избеглице, Црвеног крста Србије и око 60 припадника оружаних снага из 17 земаља.
 
Превасходни циљ учешћа Војске Србије у Иницијативи REGEX је развој интероперабилности у области обуке и развој способности за планирање заједничких вежби са оружаним снагама земаља региона и другим чланицама НАТО-а и Програма Партнерство за мир.