Министарство одбране Републике Србије
 
14.09.2018.

Бициклистички тим припадника Војске Србије кренуо „Стазама Солунаца“



Бициклистички тим припадника Војске Србије кренуо је јуче пут Солуна, одакле почиње реализација пројекта „Стазама Солунаца – слободни синови“ – вожња од Српског војничког гробља „Зејтинлик“ до Београда.

Начелник Управе за традицију, стандард и ветеране Сектора за људске ресурсе Министарства одбране пуковник Слађан Ристић, у име Министарства одбране, присуствовао је испраћају бициклистичког тима испред Градске скупштине у Панчеву и пожелео им успешан пројекат и срећан пут.



Пројекат „Стазама Солунаца – слободни синови“ реализује се у организацији удружења „Пријатељи 72. Специјалне“, а уз подршку Министарства одбране Републике Србије. Полазак бициклима из Солуна планиран је у току данашњег дана, а тим од 14 чланова, на челу са пуковником у пензији Миодрагом Капором, возиће бицикле преко Кајмакчалана, Брегалнице, Врања, Чегра, Ниша, Јагодине и Опленца до Београда, односно до спомен-обележја „Осматрачница са Кајмакчалана“ у Пионирском парку, где ће у вечерњим часовима стићи 23. септембра.

Циљ пројекта „Стазама Солунаца – слободни синови“ јесте вредновање, чување и развијање војних традиција ослободилачких ратова, као и уређење спомен обележја на путу проласка тима.