Министарство одбране Републике Србије
 
11.08.2018.

Министри Вулин и Шојгу: Србија никада неће увести санкције Русији; РФ подржава Србију у решавању питања КиМ



Србија и Русија ће наставити да унапређују војно-техничку сарадњу, заједнички је закључак састанка министара одбране Србије и Руске Федерације, Александра Вулина и Сергеја Шојгуа. Поруке са састанка су и да Русија даје пуну подршку Србији у решавању косовског проблема и да поштује политику председника Вучића, а да Србија никада неће подлећи антируској хистерији и увести санкције Русији. Министри Шојгу и Вулин састали су се на војном полигону Алабино надомак Москве по завршетку Међународних војних игара. Српски министар одбране је у посету Руској Федерацији дошао на позив свог колеге Шојгуа.
 
Пожелевши добродошлицу српској делегацији министар Шојгу је рекао да му је драго што са Србијом и министром Вулином има активну сарадњу и истакао да се са српским колегом види већ трећи пут од почетка ове године.
 
Министар Вулин је пренео поздраве председника Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и захвалио се председнику Руске Федерације због његовог разумевања позиције Србије када је у питању решавање питања Косова и Метохије.
 
Министар Вулин је нагласио да смо "још једном добили подршку Руске Федерације када је у питању решавање косовског проблема, да је Србија та која може и треба да донесе одлуку а да ће Руска Федерација увек бити уз Србију. Руска Федерација веома поштује политику нашег председника и поштује политику Србије када је у питању очување Косова и Метохије, када је у питању очување интереса Србије и српског народа".
 
Министар Вулин је истакао је и да је Србија пријатељска земља Руској Федерацији.
 
- Србија никада неће учествовати у антируској хистерији и никада неће разматрати увођење било каквих санкција Руској Федерацији, нити ће бити тамо где се о Русији лоше говори или где се Русија напада, рекао је српски министар одбране.
 
Министар Шојгу је сарадњу Русије и Србије оценио као веома успешну нарочито у делу војно-техничке сарадње, што је за Русију и најбитније, и најавио и унапређење сарадње на пољима војно-техничке, војне сарадње као и сарадње која се тиче заједничких вежби и обука. Потврдио је да у наредном периоду Србија може очекивати да ће се наставити реализација договореног - набавка нових хеликоптера МИ 17 и борбених хеликоптера МИ 35.
 
Руски министар одбране Сергеј Шојгу захвалио се министру Вулину на учешћу екипе Војске Србије на Међународним војним играма.
 
- Ваша екипа је била веома успешна на овом светском такмичењу. Разумем да бисте хтели боље и зато сам спреман да вашој екипи следеће године пружим све могућности за тренинг, рекао је министар Шојгу.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.08.2018
mp4 (69,62 MB)
Изјава министра Вулина
11.08.2018
mp4 (56,37 MB)
Обраћање министра Шојгуа
11.08.2018
mp4 (59,86 MB)
Састанак