Министарство одбране Републике Србије
 
04.08.2018.

Дан сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја"




Централна државна манифестација обележавања Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја", под називом "Олуја је погром", одржана је вечерас на стадиону Спортско рекреативног центра "Тиквара" у Бачкој Паланци.



Парастос жртвама одржао је Његова светост патријарх српски господин Иринеј, а присутнима су се обратили председник Републике Српске Милорад Додик и председник Републике Србије Александар Вучић.

Како је истакао председник Вучић, данас обележавамо не само тај најстрашнији дан у нашој новијој историји, "дан у којем је отпочела голгота читавог једног народа на чија леђа је натоварен крст рода, порекла и вере и народа који је шибан мржњом, него и да посведочимо пред свима, поготово онима који су заборавили намерно или случајно да је сваки злочин вечан и да не може да се заборави ни оправда, а најмање може да се слави."

- Мотив је важан, исто као злочин који је проузроковао. Мржња у својој рационалности не препознаје ни време нити било какав крај, осим оног коначног - да некога нема, истакао је Вучић. 

Он је поручио да се Србија мења, Србија која дуго није схватала да "трагедије не почињу када се не разумеју речи, него када се не разуме ћутња."



- И ту тешку ћутњу свог народа, својих Крајишника, нисмо разумели превише дуго. И ћутали смо на ту ћутњу плашећи се да кажемо ништа друго него оно што јесте. Нисмо смели да кажемо ни злочин ни погром ни чишћење ни истребљење ни убијање ни паљење ни пљачкање. Данас смемо, данас је Србија у име својих проговорила, у име Крајишника, без трунке мржње и без позива на освету, истакао је председник Србије и додао да више никада никаквих "олуја" за Србе, неће бити, зато што су Срби.

- Хвала вам, драги пријатељи, што сте се до сада у највећем броју окупили овде и дошли да одамо почаст убијеним Крајишницима и с поносом да говоримо о прогнаним Крајишницима који заједно са нама граде будућност Србије. Поздрављам наш народ где год да живи, ништа туђе нећемо, али нико не може да нам забрани да се зовемо Србима, српским именом и презименом. Поздрављам Србе и у Црној Гори и у Републици Српској,  у Босни и Херцеговини, у Хрватској, свуда где живе, овде у региону и свуда у свету. И нећемо више бити само уточиште за наш народ и наше Србе. Бићемо заштита за сваког од њих, стајаћемо уз свој народ и никоме нећемо дозволити да га прогони, убија и понижава, закључио је Вучић.

Патријарх Иринеј је у својој беседи рекао да тај злочин српски народ не треба да заборави, али да смо као хришћани позвани да опростимо и да се надамо да ће то некога покренути да размисли шта је било и да се такво зло више не догоди.

Он је нагласио и да ниједно зло никада није донело добро ниједном народу те да је једини начин да се ослободимо последица зла - да се молимо Богу.

- То је једини начин да се зло излечи. Остаје нам да се Богу молимо да завлада љубав и да не напуштамо отаџбину која је пребогата у добрима својим и где нећемо наћи сличну у далеком свету, рекао је патријарх Иринеј.



Председник Републике Српске захвалио је председнику Србије што је пре пет година својим ауторитетом покренуо манифестацију обележавања страдања нашег народа у акцији "Олуја" и сличним. 

- До тада је изгледало као да је све заборављено, пуштено у заборав и без наше пажње посвећене томе, нагласио је Додик.

Према његовим речима, српско страдање у "Олуји" било је "олујно".

- Читаве породице су нестале, страдала су многа деца, жене и цивили. Правде нема, а ми Срби увек у делу своје наивности верујемо да је она могућа, истакао је председник Републике Српске и захвалио Србији "што је увек била јасно и сигурно уточиште за сваког Србина где год он био."

- И данас је Србија то. Данас је Србија наш идентитет, нас Срба који живимо ван Србије. Србија је јасно била гаранција и онда када је било потребно да се овде скраси наш народ, да дође овде и нађе сигурно уточиште. Србија је гледала далеко, али је била достижни циљ за многе и спас у тим годинама, поручио је Додик.



На данашњем скупу, присутнима се обратила и сведок страдања Јелена Кнежевић, која је августа 1995. године у избегличкој колони дошла у Србију.

Централној државној манифестацији присуствовали су представници Владе Републике Србије и Владе Републике Српске, чланови Народне скупштине Републике Србије и Народне скупштине Републике Српске, представници Министарства одбране и Војске Србије као и представници осталих државних органа Републике Србије и Републике Српске, Српске православне цркве, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и бројни грађани.

Акција ”Олуја” почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског већа одбране на подручју Баније, Лике, Кордуна и северене Далмације. Дан касније, 5. августа, хрватска војска ушла је у напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избеглица тражиле спас у Србији.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.08.2018
mp4 (292,88 MB)
Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића
04.08.2018
mp4 (58,7 MB)
Обраћање Његове светости патријарха српског Иринеја
04.08.2018
mp4 (242,68 MB)
Обраћање председника Републике Српске Милорада Додика
05.08.2018
mp4 (295,95 MB)
Дан сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја"