Министарство одбране Републике Србије
 
17.07.2018.

Министар Вулин: Српски војници међу најобученијим у мировним мисијама




Српски војници који учествују у мировним мисијама су јако обучени и квалитетни и због тога међународна заједница рачуна на Србију и жели да ради са српском војском, заједнички је став заменика шефа мисије UNIFIL у Либану Имрана Ризе и команданта Сектора Запад мисије UNIFIL бригадног генерала Паола Фабрија са којима се данас састао министар одбране Републике Србије Александар Вулин. Министар Вулин, који се налази у дводневној посети мировним снагама УН у Либану, обишао је данас команду мисије UNIFIL у Накури као и Команду Сектора Запад а у току сутрашњег дана састаће се са припадницима српског националног контингента. Укупно 177 српских војника размештени су у секторима Исток и Запад на позицијама 7-2, 9-66 и 1-26.
 


"Република Србија у овом тренутку има 322 представника у десет различитих мировних мисија, од којих је шест под командом Уједињених нација а четири под командом Европске уније. Где год смо ми присутни показало се да је ниво наше обучености изузетан и да је квалитет наших људи изузетан. Ми се на првом месту поносимо нашим људима, нашим војницима, а Република Србија ће као војно неутрална земља остати веома посвећена свом учешћу у мировним мисијама. Ми знамо шта значи доносити мир, уосталом на делу наше територије се налази једна мировна мисија. Ово је наш начин да покажемо и другим земљама да можемо да извозимо мир, да можемо да извозимо стабилност, да можемо да покажемо свима колика је вредност наше армије, изјавио је министар Вулин.



"Када покажете квалитет људи који припадају Војсци Србије и када покажете колико су обучени и спремни, колико су наше старешине на светском нивоу, онда не само да стичете углед већ и међународна заједница рачуна на вас и има потребу да ради са вама. Не треба заборавити да је све ово и вид дипломатије. Не само што доносимо мир, и не само што се наши момци и девојке понашају на најбољи могући начин, већ и у времену када у ове земље мир дође, када више нема потребе за војскама, има потребе за бизнисменима, има потребе за изградњом и обновом, а то по правилу добијају оне земље које су учествовале у мировним операцијама.Наша војска овде практично полаже темељ за неке будуће догађаје и отвара врата нашој привреди као што отвара врата и нашој политици и дипломатији, рекао је српски министар одбране.
 


У делегацији која је у посети мировним снагама УН у Либану су командант Копнене војске генерал–потпуковник Милосав Симовић, командант Четврте бригаде пуковник Слободан Стопа и начелник Управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране  пуковник Милан Ранковић.

Привремене снаге Уједињених нација у Либану једна су од најстаријих активних мисија под окриљем УН. Мисија је формирана 1978. године у јеку либанског грађанског рата и израелске окупације. Зона распореда снага и извршавања задатака UNIFIL је реон дуж 120 километара "Плаве линије" која раздваја Израел и јужни део Либана. У мисији je ангажовано око 11.000 војника из 41 земље.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.07.2018
mp4 (156,45 MB)
Министар Вулин
17.07.2018
mp4 (203,98 MB)
Посета