Министарство одбране Републике Србије
 
13.07.2018.

Министар Вулин: Срби су пријатељи свима који желе мир, слуге нису никоме




- Држава Србија, њена војска и њен народ, умеју и јесу пријатељи свакога ко искрено жели мир, али слуге нису нигде и никоме и знају боље од многих колико вреди мир. И баш зато знају шта је потребно да се мир сачува – рекао је изасланик председника Републике Србије и министар одбране Александар Вулин на данашњој свечаности поводом завршетка школовања 61. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране и 7. класе Високих студија безбедности и одбране, на којој је уручио официрске сабље тројици прворангираних официра 61. класе и значке са подлогом полазницима ВСБО.
 


Пред нама су тешка времена „која нас не плаше, али нас брину“, поручио је министар одбране.
 
- Не плаши нас када неосуђени ратни злочинци позивају на нове ратове, али нас брине што цео свет ћути док слуша како неосуђени ратни злочинци прете новим ратним пожарима. Не плаши нас, јер српски војник и српска војска и држава нису се плашиле никада и никога, немајући право да обрукају хероје из прошлости, али нас брине да свет не разуме да ће се мир сачувати само ако га сви буду подједнако желели. Војска Србије, војно неутралне државе, спремна је и сигурна да сачува мир, убеђена да је вредност мира изнад свега и да се мир може поредити као највиша људска вредност – само са слободом. Без слободе нема ни народа вредног постојања, трајања, понављања, памћења. Држава Србија и сви у њој учиниће све да, не само Србија, већ и читав њен регион буду увек мирни, сигурни и стабилни, али ће и јачати своју војску и одбрамбене способности да сви разумеју и буду сигурни да угрожавање наше безбедности није ни мудар ни паметан потез.
 


- Нема мира без сигурне и моћне војске, без снажне и организоване безбедносне структуре, нема мира без војске и државе која је у стању да брине о сваком делу свог територијалног интегритета, поуздана и сигурна да ће сачувати и Устав и закон и основну људску слободу. Држава Србија, њен народ и њена војска, постоје због наших права изборених у суровим ратовима које нисмо желели и нисмо тражили, права да сами одлучујемо о себи и права на слободу - поручио је министар Вулин.
 
Према његовим речима, одлуком председника Републике Србије и врховног команданта, одлуком Народне скупштине Републике Србије, одлуком читавог народа и сваког грађанина наше земље, Србија је изабрала пут војне неутралности, пут који није пут слабих, већ пут јаких.
 


- Србија је војно неутрална зато што је јака, зато што верује у себе, зато што зна да је у тешким и претешким тренуцима, каквих је у њеној историји било много и каквих ће бити, увек била сама. У тренуцима када је тешко и најтеже, Србија се ослања на себе, на свој народ, а њен народ на њену војску. Тако је било и тако ће бити. Славни преци генерала и официра који данас седе овде, и свих оних који данас брину о томе да Србија буде сигурна, безбедна и мирна, могу са поносом да гледају на децу која су их наследила. Војска Србије, неуплашена, сигурна, сваког дана све јача, обученија, наоружанија, је војска која гарантује војну неутралност Србије, мир и безбедност Србије, али и право српском народу да постоји и живи где год да постоји и живи. Зато смо и данас овде - рекао је министар Вулин.
 
Министар одбране је, такође, нагласио да му је част што у име врховног команданта Војске Србије и председника Републике Србије Александра Вучића, у име народа и грађана Србије и у име војске, институције којој Срби безрезервно верују, стоји данас пред полазницима високих школа.
 


- Чeститам вам на резултатима, на успешно завршеним високим школама, а више од свега честитам вам на животу који сте посветили својој земљи и својој војсци. Наша земља данас може да каже да има нову класу државних службеника који боље и сигурније разумеју безбедност и који су спремни да наставе да јој служе, а наша војска сигурна и мирна да су нове и највише старешине достојне оних који су корачали пре њих и вредни будуће успомене - рекао је министар Вулин.
 
На дањашној свечаности, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић уручио је официрске сабље осталим официрима који су завршили тај вид каријерног усавршавања.
 
Високе студије безбедности и одбране завршило је 13 полазника од којих су четворо из иностранства, док је Генералштабно усавршавање завршило 27 официра из земље и иностранства.
 


Најбоље резулте у 61. класи постигли су потпуковници Саша Петровић с просечном оценом 9,80, Дарко Глишић (9,60) и Дејан Бачевић (9,40), а полазници су у току усавршавања остварили одличан успех, са просечном оценом 8,57.
 
Свечаности у Дому Народне скупштине присуствовали су и представници Народне скупштине Републике Србије, министри у Влади Србије, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, представници јавног политичког живота, верских заједница и академске заједнице, изасланици одбране у Републици Србији, као и породице и пријатељи полазника.
 
Говорећи о утисцима и значају Генералштабног усавршавања, најбољи у 61. класи потпуковник Саша Петровић, истакао је да је реч о изузетној прилици да се потврде досадашња сазнања, али и да се научни много нових ствари, од изузетне користи за обављање нових формацијских дужности.
 


- Бити први у рангу импонује свима, па и мени. Али морам да нагласим да је било много искусних и добрих колега, а сплет срећних околности и мало више упорности допринели су да сам први у класи – нагласио је потпуковик Петровић.
 
Према речима полазника 7. класе ВСБО бригадира Недељка Копуза, команданта Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, тај ниво усавршавања је прилика за нова знања, размену искустава и веома информативна путовања.
 
- Дивно искуство, највише због предавача и слушалаца који долазе из различитих сфера живота доносећи своја искуства, која смо ми заједно разменили, и сматрам да је то једно од највећих богатстава ове школе – наглaсио је бригадир Копуз.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.07.2018
Обраћање министра Вулина
13.07.2018
mp4 (238,86 MB)
Обраћање потпуковника Саше Петровића, најбољег у 61. класи
13.07.2018
mp4 (377,75 MB)
Свечаност
13.07.2018
mp4 (64,67 MB)
Изјава потпуковника Саше Петровића
13.07.2018
mp4 (68,58 MB)
Изјава бригадира Недељка Копуза