Министарство одбране Републике Србије
 
05.07.2018.

Обележен Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију




Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију свечано је обележен данас у присуству представника Министарства одбране и Војске Србије, предузећа Одбрамбене индустрије, као и представника Института за стандардизацију Србије и Дирекције за мере и драгоцене метале Србије у Сектору за материјалне ресурсе.

Честитајући празник, директор Дирекције пуковник Веселин Раичевић, у свом обраћању, подсетио је на најзначајније активности које су обележиле претходну годину. Он је такође говорио о плановима за унапређење рада Дирекције у будућности.

Свој празник, Дирекција за стандардизацију, кодификацију и метрологију, обележава као сећање на 5. јул 1863.године када је Артиљеријска управа Министарства војног Кнежевине Србије донела прву уредбу која се односи на уређење области стандардизације, односно на уређење каталога стандарда – „Администрација свију техничких заведенија која сачињавају технички органи“. Овај акт је донет на основу Закона кнеза Милоша Обреновића из 1859. године.

Дирекција за стандардизацију, кодификацију и метрологију Управе за одбрамбене технологије  је највиши стручни орган у области материјалне стандардизације. Ова дирекција обавља послове Националног кодификационог бироа Републике Србије и централни је и највиши стручни орган за послове метролошке делатности у области одбране.