Министарство одбране Републике Србије
 
27.06.2018.

Вежба припадника Војске Србије и МУП-а "Заједнички удар 2018"




Од слободе нема ни пречег ни важнијег задатка 

Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, председница Владе Ана Брнабић и председник Републике Српске Милорад Додик, заједно са министрима унутрашњих послова и одбране Небојшом Стефановићем и Александром Вулином и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Љубишом Диковићем присуствовали су данас вежби Војске Србије и Министарства унутрашњих послова "Заједнички удар 2018" на Атлетском стадиону у Краљеву.

Честитајући на успешно изведеној вежби и извршеним задацима, председник Вучић је истакао да припадници војске и полиције данас нису само показали своје вештине, обученост и технику којом располажу, већ пре свега да су у сваком тренутку спремни да бране независност, самосталност и слободу своје Србије.

- Од те слободе, од чувања Србије и њене независности и права да сама одлучује о себи нема ни већег ни пречег задатка. Много смо уложили у ту слободу, огромну цену смо платили, ону ненадокнадиву која се мери животима и зато је Србима, а и свим другим грађанима Србије та слобода толико света. И потребне су нам управо оваква војска и оваква полиција,опремљене, обучене и спремне, као гарант те слободе и као брана свакоме ко би могао да размишља о угрожавању наше највише вредности – наше слободе. Они су једини начин да сачувамо животе наших људи, да их никада више не стављамо у оне ситуације у којима морају ратују, и да им омогућимо нормалан и безбедан живот – поручио је председник Вучић.

Србија данас никога не угрожава, нагласио је председник Републике, али никоме неће дозволити, што су данас наше снаге и показале, ни да буде угрожена.

- Ми не дрхтимо ни пред ким и увек смо спремни на компромисе, дијалог и мир, али нисмо спремни и никада нећемо прихватити неке нове „Олује“ нити смо спремни за нови егзодус или злочин над Србима. Никоме то нећемо дозволити и управо данас то показујемо – нашу реакцију у случају напада на нашу земљу и наш народ, нашу сигурност у спремност да се одбранимо и да зауставимо свакога ко мисли да проблеме данас мора да решава насилно – нагласио је председник Вучић додајући да ће се наставити са улагањем у војску и полицију, а део нове опреме приказан је и данас у оквиру ове вежбе.
Говорећи о опремању војске, председник Вучић је најавио да ћемо крајем ове године имати 14 најмодернијих авиона ловаца четврте генерације, опремљене најбољим радарским системима, а рачунамо и на значајно већи број хеликоптера, као и на најмодерније пртивавионско оруђе. Он је, такође, истакао да се много напора улаже и у побољшање стандарда припадника система одбране и у то како да се на једноставнији и ефикаснији начин решавају њихови свакодневни проблеми.

- Зато је одлука о изградњи станова за припаднике наших безбедносних снага од кључног значаја. Зато је млади војници, младићи и девојке, за вас од великог значаја да са овим проблемом кренемо и завршимо до краја и да у Војсци Србије и српској полицији видите своју кућу и своју будућност – поручио је председник Вучић додајући да они треба да буду спремни да чувају и заштите своју земљу, а да ће држава Србија знати то да цени и уложиће много више у њихову будућност него што је то чинила јуче и данас, јер се на тај начин улаже у сопствену сигурност.

Улажемо у мир и безбедан живот и у Србији и у целом региону, истакао је председник Вучић, изражавајући захвалност учесницима вежбе на снази, обучености, спремности и посвећености коју су данас показали према Србији, као и на љубави коју показују према нашој земљи, јер ништа прече од наше земље немамо.

Говорећи о вежби, председник Вучић је изразио задовољство приказаном вежбом, додајући да су сви учесници, без обзира на сложене временске услове, показали борбену готовост, спремност и обученост, али и нову опрему припадника војске и полиције.

- Разлика између војске и полиције данас и од пре неколико година је, буквално, небо и земља, што се и данас могло и видети – нагласио је председник Вучић додајући да то сведочи и о финансијској стабилности земље, али и о тенденцији да имамо снажнију војску јер је она гарант стабилности, нашег опстанка и мира.

Заједничку показну тактичку вежбу извело је више од 2.500 припадника Специјалнe бригадe Копнене војске, јединицe Војне полиције Војске Србије, батаљона Војне полиције специјалне намене „Кобре“, снага за подршку из ваздухопловних бригада РВ и ПВО и припадника Жандармерије, САЈ, Хеликоптерске јединице, Полицијске бригаде и Интервентне јединице полиције.

Решавање талачке ситуације у објектима, моторним возилима и неутралисање терористичке групе у запоседнутим објектима приказано је у оквиру више активних радних тачака. Вежбом је руководио командант Жандармерије пуковник Горан Драговић, а циљ вежбе био је да се снаге за реаговање Војске Србије и јединица за реаговање МУП-а заједнички оспособе и увежбају да планирају, организују и реализују противтерористичка дејства.

- Данас сте се још једном могли уверити да су припадници војске и полиције спремни да заједничким снагама, храбро и одговорно изврше све безбедносне задатке који се пред њих поставе, у циљу очувања безбедности државе и грађана Републике Србије – поручио је руководилац вежбе пуковник Драговић.
 
Након вежбе, уследио је приказ пешадијског ешалона снага за хитно реаговање Војске Србије, који је опремљен наоружањем и војном опремом по „Пројекту 1500“ усмереном на опремање елитних јединица, као и војна свечаност полагања војничке заклетве војника на служењу војног рока генерације “јун 2018”.

На краљевачком Атлетском стадиону презентован је и тактичко-технички збор, па су посетиоци данашње вежбе имали прилику да погледају и приказ дела наоружања и војне опреме, као и производе српске наменске индустрије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.06.2018
mp4 (320,53 MB)
Обраћање председника Вучића
27.06.2018
mp4 (78,31 MB)
Изјава председника Вучића
27.06.2018
mp4 (125,91 MB)
Заједнички удар 2018 - први део
27.06.2018
mp4 (77,67 MB)
Заједнички удар 2018 - други део