Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.06.2018.

Vežba pripadnika Vojske Srbije i MUP-a "Zajednički udar 2018"




Od slobode nema ni prečeg ni važnijeg zadatka 

Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, zajedno sa ministrima unutrašnjih poslova i odbrane Nebojšom Stefanovićem i Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem prisustvovali su danas vežbi Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova "Zajednički udar 2018" na Atletskom stadionu u Kraljevu.

Čestitajući na uspešno izvedenoj vežbi i izvršenim zadacima, predsednik Vučić je istakao da pripadnici vojske i policije danas nisu samo pokazali svoje veštine, obučenost i tehniku kojom raspolažu, već pre svega da su u svakom trenutku spremni da brane nezavisnost, samostalnost i slobodu svoje Srbije.

- Od te slobode, od čuvanja Srbije i njene nezavisnosti i prava da sama odlučuje o sebi nema ni većeg ni prečeg zadatka. Mnogo smo uložili u tu slobodu, ogromnu cenu smo platili, onu nenadoknadivu koja se meri životima i zato je Srbima, a i svim drugim građanima Srbije ta sloboda toliko sveta. I potrebne su nam upravo ovakva vojska i ovakva policija,opremljene, obučene i spremne, kao garant te slobode i kao brana svakome ko bi mogao da razmišlja o ugrožavanju naše najviše vrednosti – naše slobode. Oni su jedini način da sačuvamo živote naših ljudi, da ih nikada više ne stavljamo u one situacije u kojima moraju ratuju, i da im omogućimo normalan i bezbedan život – poručio je predsednik Vučić.

Srbija danas nikoga ne ugrožava, naglasio je predsednik Republike, ali nikome neće dozvoliti, što su danas naše snage i pokazale, ni da bude ugrožena.

- Mi ne drhtimo ni pred kim i uvek smo spremni na kompromise, dijalog i mir, ali nismo spremni i nikada nećemo prihvatiti neke nove „Oluje“ niti smo spremni za novi egzodus ili zločin nad Srbima. Nikome to nećemo dozvoliti i upravo danas to pokazujemo – našu reakciju u slučaju napada na našu zemlju i naš narod, našu sigurnost u spremnost da se odbranimo i da zaustavimo svakoga ko misli da probleme danas mora da rešava nasilno – naglasio je predsednik Vučić dodajući da će se nastaviti sa ulaganjem u vojsku i policiju, a deo nove opreme prikazan je i danas u okviru ove vežbe.
Govoreći o opremanju vojske, predsednik Vučić je najavio da ćemo krajem ove godine imati 14 najmodernijih aviona lovaca četvrte generacije, opremljene najboljim radarskim sistemima, a računamo i na značajno veći broj helikoptera, kao i na najmodernije prtivavionsko oruđe. On je, takođe, istakao da se mnogo napora ulaže i u poboljšanje standarda pripadnika sistema odbrane i u to kako da se na jednostavniji i efikasniji način rešavaju njihovi svakodnevni problemi.

- Zato je odluka o izgradnji stanova za pripadnike naših bezbednosnih snaga od ključnog značaja. Zato je mladi vojnici, mladići i devojke, za vas od velikog značaja da sa ovim problemom krenemo i završimo do kraja i da u Vojsci Srbije i srpskoj policiji vidite svoju kuću i svoju budućnost – poručio je predsednik Vučić dodajući da oni treba da budu spremni da čuvaju i zaštite svoju zemlju, a da će država Srbija znati to da ceni i uložiće mnogo više u njihovu budućnost nego što je to činila juče i danas, jer se na taj način ulaže u sopstvenu sigurnost.

Ulažemo u mir i bezbedan život i u Srbiji i u celom regionu, istakao je predsednik Vučić, izražavajući zahvalnost učesnicima vežbe na snazi, obučenosti, spremnosti i posvećenosti koju su danas pokazali prema Srbiji, kao i na ljubavi koju pokazuju prema našoj zemlji, jer ništa preče od naše zemlje nemamo.

Govoreći o vežbi, predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo prikazanom vežbom, dodajući da su svi učesnici, bez obzira na složene vremenske uslove, pokazali borbenu gotovost, spremnost i obučenost, ali i novu opremu pripadnika vojske i policije.

- Razlika između vojske i policije danas i od pre nekoliko godina je, bukvalno, nebo i zemlja, što se i danas moglo i videti – naglasio je predsednik Vučić dodajući da to svedoči i o finansijskoj stabilnosti zemlje, ali i o tendenciji da imamo snažniju vojsku jer je ona garant stabilnosti, našeg opstanka i mira.

Zajedničku pokaznu taktičku vežbu izvelo je više od 2.500 pripadnika Specijalne brigade Kopnene vojske, jedinice Vojne policije Vojske Srbije, bataljona Vojne policije specijalne namene „Kobre“, snaga za podršku iz vazduhoplovnih brigada RV i PVO i pripadnika Žandarmerije, SAJ, Helikopterske jedinice, Policijske brigade i Interventne jedinice policije.

Rešavanje talačke situacije u objektima, motornim vozilima i neutralisanje terorističke grupe u zaposednutim objektima prikazano je u okviru više aktivnih radnih tačaka. Vežbom je rukovodio komandant Žandarmerije pukovnik Goran Dragović, a cilj vežbe bio je da se snage za reagovanje Vojske Srbije i jedinica za reagovanje MUP-a zajednički osposobe i uvežbaju da planiraju, organizuju i realizuju protivteroristička dejstva.

- Danas ste se još jednom mogli uveriti da su pripadnici vojske i policije spremni da zajedničkim snagama, hrabro i odgovorno izvrše sve bezbednosne zadatke koji se pred njih postave, u cilju očuvanja bezbednosti države i građana Republike Srbije – poručio je rukovodilac vežbe pukovnik Dragović.
 
Nakon vežbe, usledio je prikaz pešadijskog ešalona snaga za hitno reagovanje Vojske Srbije, koji je opremljen naoružanjem i vojnom opremom po „Projektu 1500“ usmerenom na opremanje elitnih jedinica, kao i vojna svečanost polaganja vojničke zakletve vojnika na služenju vojnog roka generacije “jun 2018”.

Na kraljevačkom Atletskom stadionu prezentovan je i taktičko-tehnički zbor, pa su posetioci današnje vežbe imali priliku da pogledaju i prikaz dela naoružanja i vojne opreme, kao i proizvode srpske namenske industrije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.06.2018
mp4 (320,53 MB)
Obraćanje predsednika Vučića
27.06.2018
mp4 (78,31 MB)
Izjava predsednika Vučića
27.06.2018
mp4 (125,91 MB)
Zajednički udar 2018 - prvi deo
27.06.2018
mp4 (77,67 MB)
Zajednički udar 2018 - drugi deo