Министарство одбране Републике Србије
 
17.06.2018.

Министар Вулин на манифестацији „Крајишке пјесме, игре и обичаји"




Србија ће наставити да се бори за права прогнаних из Хрватске

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас у Бусијама, насељу надомак Земуна, манифестацији „Крајишке пјесме, игре и обичаји", коју је организовало Удружење избеглих и расељених у Републици Србији.

Министар Вулин је том приликом изјавио да држава Србија не дели своје држављане по томе одакле су дошли и када су дошли. Други су нас делили, подвукао је министар, а на нама је да се уједињујемо. Он је рекао да Влада Републике Србије, да држава Србија, на челу са Александром Вучићем, у разговорима са представницима међународне заједнице, никада не пропусти прилику да пита за отета права Срба који су прогнани из Хрватске, за њихове пензије, за њихова имовинска права, за неуплаћени радни стаж.


- Све оно што су и Владе пре нас могле и морале да ураде, али нису радиле него су, прихватајући диктате великих и моћних, увек заборављале да на првом месту мора и теба да им буде њихов народ. Лепо је бити данас овде. Лепо је бити међу Србима. Лепо је бити међу људима који се сећају свог порекла, свог завичаја, а који су пуно дали држави Србији. Не би држава Србија била овако усправна да је и они нису усправљали, не би Србија била овако вредна да и они нису били вредни у њој, не би Србија била овако радосна да није било смеха и плача њихове деце – истакао је министар Вулин.

Он је додао да ће држава увек водити рачуна да се права протераних Срба из Хрватске поштују и борити се да оно што им је отето буде и враћено те да проток времена у томе никада не треба да има утицаја.

- Сви који су овде дошли, било да су бежали пред камом и јамом, било да су рођени овде, уживају иста права, уживају исто поштовање. Србе не смемо  делити по томе одакле су дошли, не смемо их делити по томе каквим наречјем говоре нити какви су им обичаји када се жене и удају. Срби су једно, они су јединствени. Држава Србија их тако и доживљава. Оно што је лепота наше различитости јесте да поштујемо своју традицију, јесте уважавање оних разлика које нас чине вреднијима, али нам не чине никакву потребу, нити повод за било какве поделе – истакао је Александар Вулин који традиоционално посећује скуп у Бусијама.


У име Координације Удружења избеглих и расељених у Републици Србији Ненад Абрамовић се захвалио министру Вулину и Војсци Србије која је помогла манифестацију и организовала припрему и бесплатну поделу неколико стотина порција војничког пасуља.

- Надамо се да ћемо наставити са оваквим манифестацијама јер су оне израз очувања наше културе, наше традиције, а уједно и наше интеграције у Републику Србију. Искористићу прилику и да вас позовем да следеће године будете гости на десетом јубиларном окупљању Срба, овде у Бусијама – рекао је Абрамовић.


Традиционално окупљање Срба који су прогнани из Српске Крајине, али и осталих територија бивших југословенских република током ратова деведесетих и овога пута је прошло уз традиционалне песме и игре из њиховог завичаја. Послата је и снажна порука да њихова људска и грађанска права морају бити поштована, нарочито у државама које су данас део Европске уније.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.06.2018
mp4 (332,94 MB)
Обраћање министра одбране
17.06.2018
mp4 (148,62 MB)
Манифестација "Крајишке пјесме, игре и обичаји"
17.06.2018
mp4 (123,64 MB)
Изјава Александра Вулина
17.06.2018
mp4 (37,64 MB)
Изјава Ненада Абрамовића