Министарство одбране Републике Србије
 
16.06.2018.

Министар Вулин на 18. завичајном збору



Не смемо дозволити да нас било ко дели
 
На Селишту, у Буковцу код Новог Сада, данас је одржан 18. завичајни збор с циљем да се очувају идентитет, култура, традиција и обичаји Срба из Крајине. Манифестацији, коју организују Завичајно удружење „Мањача” и Савез крајишких удружења, присуствовали су министар одбране Александар Вулин, представници Покрајинске власти и Републике Српске, као и многобројни гости.


Том приликом, министар Вулин је истакао да је реч о манифестацији која је врло важна и која ће сигурно наставити да постоји, не зато што то неко жели или наређује, већ зато што је то природна потреба свих оних који су дошли из неких других крајева у Војводину, да сачувају оно што их је учинило вредним памћења и вредним понављања.

- Војводина је богатија зато што су у њу дошли Срби са других простора, баш као што су и они постали бољи тиме што су упили ову равницу. Не смемо дозволити да нас било ко дели. Овде нико никога не сме да пита када је дошао и одакле је дошао, рекао је министар одбране додавши да ова земља припада свима.


Он је нагласио да Крајшници који данас обележавају лепоту свог постојања, који се радују томе што виде своје земљаке и који су поносни што живе баш овде, чија је Србија једина и најдража домовина, а Република Српска нераздвојни део себе и сопственог постојања, заслужују да се овде окупљају, да буду вољени и поштовани, баш као што они воле и поштују земљу у којој живе.

Директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Аутономне покрајине Војводине  Душко Ћутило, истакао је да је и ове године покрајинска влада финансијски подржала Завичајни збор у Буковцу, догађај који показује на који начин Срби из Крајине на овим просторима негују своју културу, обичаје и традицију.

Ранка Срдић Милић, председница Савеза крајишких удружења истакла је да је овогодишња манифестација Завичајни збор окупила велики број посетилаца и да су се они, као домаћини потрудили да прикажу све оно што представља Србе из Крајине.


Током целог дана организоване су спортско-витешке дисциплине, а и ове године, традиционално, највећу пажњу је привукло такмичење у кошењу траве  У богатом културно-забавном програму наступали су фолклорни ансамбли, песници, глумци, гуслари, диплари, а данас су се на Фрушкој гори могли чути и звуци фруле, тамбуре и двојница.

Највећа манифестација из културе и традиције крајишких Срба окупила је велики број прогнаних и расељених у акцијама „Бљесак” и „Олуја”, када су 1995. године хрватске војне, паравојне и полицијске снаге с вековних огњишта протерале више од 200.000 Срба.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
16.06.2018
mp4 (250,2 MB)
18. завичајни збор
16.06.2018
mp4 (363,63 MB)
Обраћање министра одбране
16.06.2018
mp4 (127,61 MB)
Министар одбране, изјава
16.06.2018
mp4 (107,59 MB)
Директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине
16.06.2018
mp4 (113,78 MB)
Председница Савеза крајишких удружења