Министарство одбране Републике Србије
 
08.06.2018.

Завршетак школовања 42. класе Војне гимназије




 
Свечаност поводом завршетка школовања ученика 42. класе Војне гимназије одржана је данас на Војној академији. Својим присуством догађај су увеличали начелник Војне академије пуковник ванредни професор др Мирослав Талијан, начелник Војне гимназије пуковник Мирослав Гвозденовић, начелник класе мајор Марко Марјановић, као и професори, старешине и родбина матураната.
 


Међу седамдесет и шест ученика који су завршили четворогодишње школовање у Војној гимназији је и 29 девојчица. За најбоље ученике 42. класе проглашени су Милош Костић,  Виктор Теодосић и Јелена Ружић.
 
Успех ове класе, како је рекао пуковник Мирослав Талијан, огледа се у томе што су ученици упоредно са наставним похађали и ваннаставне активности.
 


- Конкретно ова 42. класа досегла је и подигла реноме претходних војних гимназијалаца. Скоро по правилу освајали су прва три места на окружним и републичким такмичењима из историје, српског, латинског, енглеског, руског и немачког језика. Истовремено, то показује да настава, без комплементарних ваннаставних активности, не може да обликује знања, вештине, способности и склоности потребне за даље школовање за изабрану професију, за ефикасне студије на Војној академији, па и за одрастање, сазревање и квалитетан живот младих – казао је пуковник Талијан.
 
Начелник Војне гимназије пуковник Мирослав Гвозденовић честитао је ученицима успешан завршетак школе истичући да је успех 42. класе са просечном оценом 4,40 током четворогодишњег школовања за свако поштовање.
 
 Мајор Марко Марјановић, кога су ученици водитељи свечаности најавили као алфу и омегу живота и рада у класи, обратио се са пуно емоција, истичући понос што је био део њиховог живота.

- Будућност остаје онима који верују у снове – ја верујем у вас – рекао је мајор Марјановић.
 
У име разредних старешина присутнима се обратила професорка Биљана Растовић, која је такође исказала подршку будућим кадетима.
 
Ученик Милош Костић је својим трудом и залагањем током четворогодишњег школовања остварио најбољи успех у класи. Поред ручног сата са посветом, Костићу је уручена и награда фонда „Потпоручник Борко Никитовић“, која се традиционално додељује од 1993. године.
 

 
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.06.2018
mp4 (140,04 MB)
Обраћање пуковника Талијана
08.06.2018
mp4 (63,99 MB)
Милош Костић, најбољи ученик 42.класе
08.06.2018
mp4 (257,7 MB)
Свечаност